Anunț șoc al Facebook în faţa Înaltei Curţi din Irlanda. Reprezentanții companiei au susținut că funcţionarea serviciilor sale din Uniunea Europeană ar putea fi în pericol dacă autoritatea de reglementare îi blochează mecanismul de transfer al datelor. Acest lucru se desprinde din documentele din instanţă citate de publicaţia Sunday Business Post, transmite Reuters.

Facebook a susținut săptămâna trecută că Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, principala autoritate de reglementare a companiei din UE, a luat decizia preliminară că mecanismul pe care îl foloseşte pentru transferul datelor din UE în Statele Unite ”nu poate fi folosit în practică”.

În conxt, compania americană a cerut  şi a obţinut blocarea temporară a ordinului şi o evaluare a acestuia la Înalta Curte. Situația ar urma să fie analizată în noiembrie.

Potrivit unui document anexat cererii de blocare a ordinului, directorul pentru protecţia datelor şi jurist general asociat al Facebook Ireland, Yvonne Cunnane, a afirmat că nu este clar cum poate continua compania să îşi ofere serviciile în UE dacă ordinul irlndez va fi pus în aplicare.

”Nu este clar cum va putea Facebook, în aceste condiţii, să continue să ofere serviciile Facebook şi Instagram în UE”, potrivit documentului citat de publicaţie.

Facebook a afirmat în urmă cu câteva zile, într-o postare pe blog, că s-a bazat pe clauzele contractuale standard (SCC) pentru a transfera date în ţări din afara UE şi că interdicţia ar avea ”consecinţe mult mai largi asupra afacerilor care se bazează pe SCC”. Investigaţia irlandeză se bazează pe o decizie din luna iulie a Curţii Europene de Justiţie referitoare la situaţiile în care pot fi folosite SCC în mod legal.

UE și-a exprimat temerea că regimul de supraveghere din SUA ar putea să nu respecte drepturile la confidenţialitate ale cetăţenilor UE, atunci când datele lor personale sunt trimise în SUA pentru uz comercial.