Citigroup, cea de-a doua bancă din piața valutară internațională după cota de piață, a anunțat că a înregistrat un record al tranzacțiilor la finalul săptămânii trecute, dar nu a dorit să dezvăluie volumul total. Barclays, a treia bancă în clasament după cota de piaţă, a raportat că ziua de Joi, când indicele bursei japoneze s-a prăbușit 10%, iar yenul s-a apreciat 3%, a fost cea mai aglomerată după 2008, când investitorii din întreaga lume lichidau tot și căutau cu disperare refugiu în dolar, yen și franc.
"Comentariile lui Bernanke și stenogramele Rezervei Federale au injectat extra volatilitate în piețe. Speculațiile că Banca Centrală va stopa achizițiile de bonduri s-au intensificat, iar investitorii și speculatorii și-au redus pariurile pe valutele care au crescut în special datorită așteptărilor că măsurile de relaxare vor fi menținute pe termen nelimitat", explică analiștii companiei de brokeraj Admiral Markets.

Rezerva Federală și Banca Japoniei au monetizat echivalentul a 15, respectiv 25% din PIB, creând conform spuselor lui Bernanke un nou Bubble Speculativ și afectând economia pe termen nelimitat. În acest punct, piața japoneză a obligațiunilor, a doua cea mai mare din lume, a început să se prăbușească. Nu este deloc o coincidență că FED a început să vorbească despre retragerea stimulilor. Ceea ce se întâmplă acum în Japonia cu prăbușirea încrederii și explozia costului finanțării arată că această unealtă de politică monetară nu va ajuta SUA.
Ce se va întâmpla dacă sistemul financiar va experimenta o nouă criză? Rezerva Federală și celelalte bănci centrale majore au aruncat deja totul în sistem, iar dacă acesta se prăbușește vor fi oare în stare să îl oprească?
"Aceasta este problema politicilor economice orientate pe creșterea artificială a cotațiilor: în cele din urmă colapsul economiei este urmat de cel al burselor. Am văzut asta în 2000 și 2008. S-a declanșat în Japonia și în scurt timp va lovi SUA și Europa. Investitorii ar trebui să ia notițe după acest avertisment major trimis de piețele financiare. Dacă nu sunt pregătiți pentru un posibil colaps al piețelor, este timpul să o facă", apreciază Cristian Cochințu, analist Admiral Markets.