România, lovită în plin de varianta Omicron! Vom ajunge în curând la 25.000 de cazuri pe zi

Declarația medicului a fost făcută într-o intervenția la Digi 24. Potrivit celor spuse în cadrul unei emisiuni, „varianta Omicron se transmite mult mai repede”

„Sunt prognoze foarte reale, pentru că au la bază calcule matematice de predicţie. Ştim că varianta Omicron se transmite mult mai repede, avem însă şi o parte bună a acestei situaţii.

Din datele pe care le avem din Marea Britanie şi din vestul Europei, Omicron produce forme uşoare de boală.

Marea Britanie chiar a dat ieri publicităţii un raport care spune că varianta Omicron reduce necesarul de tratament al pacienţilor cu 20-25 la sută şi reduce riscul de spitalizare cu până la 45-50 la sută, ceea ce arată că Omicron determină forme blânde de boală”, a precizat Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.

România nu are un grad suficient de populație vaccinată

De asemenea, acesta a subliniat că România nu are un grad suficient de populație vaccinată împotriva COVID-19.

„Trebuie să vedem că România are din nou o particularitate față de țările din Vest: nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră.

Ştiind din experienţele variantelor precedente că după o perioadă de două-trei săptămâni de circulaţie a unei variante în spaţiul european, ea devine dominantă şi în ţara noastră, cel mai probabil avem o transmitere intracomunitară, însă în acest moment suntem la începutul transmiterii intracomunitare, avem o transmitere intracomunitară nu foarte accelerată, ceea ce permite autorităţilor să implementeze anumite măsuri care să prevină o creştere exponenţială a numărului de cazuri, aşa cum se întâmplă în Franţa, cu peste 200.000 de cazuri pe zi, sau Marea Britanie, cu peste 180.000 de cazuri pe zi.

Însă, în mod evident, până la jumătatea lunii ianuarie vom avea o transmitere comunitară a Omicron şi ea va deveni dominantă şi în România”, a conchis medicul Radu Ţincu.