Ameninţări pe faţă pentru Europa din partea lui Aleksandr Lukaşenko, preşedintele din Belarus!

Europa rămâne fără gaze naturale dacă se atinge de Belarus, ameninţă Lukaşenko!

Liderul de la Minsk afirmă că va răspunde imediat oricărei sancţiuni venite de la Bruxelles în contextul crizei migranţilor de la frontiera Belarusului cu Polonia. Comisia Europeană a acuzat Belarus, în mod repetat, că a provocat această criză.

“Dacă ei ne impun noi sancţiuni (…), noi trebuie să răspundem”, a declarat Lukaşenko, vorbind chiar despre posibilitatea de a suspenda funcţionarea unui gazoduct care traversează Belarusul şi livrează gaze naturale vitale pentru Europa.

Mii de migranţi forţează graniţele Europei. Belarus şi Rusia, acuzate că sunt în spatele acestor evenimente

Pe 15 noiembrie, miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE se vor reuni pentru a discuta despre noi sancţiuni la adresa Belarusului, transmite agenţia AFP.

Mii de migranţi, care deţin o viză belarusă cu speranţa de a intra în Uniunea Europeană (UE), s-au adunat la frontiera cu Polonia, iar Varşovia denunţă un “atac” orchestrat de Minsk şi Moscova.

Aproximativ 3.000-4.000 de migranţi, în principal kurzi din Orientul Mijlociu, au sosit luni la frontiera belaruso-poloneză, unde au fost opriţi de garduri de sârmă ghimpată şi de un important dispozitiv militar desfăşurat de Varşovia, hotărâtă să nu-i lase să treacă, notează News.ro.

Ursula von der Leyen confirmă impunerea unor noi sancţiuni

Belarusul face “trafic organizat de fiinţe umane la frontieră”, a acuzat joi, secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune. Aleksandr Lukaşenko “încearcă să exercite presiuni asupra UE şi o face cu câteva mii de persoane pe care le foloseşte pe post de carne de tun”, mai spune oficialul francez.

“Reuniunea miniştrilor de Externe UE care are loc la 15 noiembrie şi la care participă Jean-Yves Le Drian urmează să abordeze, evident, noi sancţiuni”, declara, miercuri, un purtător de cuvânt al Guvernului francez Gabriel Attal.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat miercuri acest lucru.

“La începutul săptămânii viitoare va avea loc o lărgire a sancţiunilor” impuse Minskului, a anunţat şefa germană a Comisiei Europene, în urma unei întâlniri cu preşedintele american Joe Biden la Washington.