Anunț pentru toți românii care vor să se vaccineze

Anunț pentru toți românii care vor să se vaccineze. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat joi, la B1 TV, că primele două săptămâni de campanie din februarie vor fi dificile. Acesta a motivat acest lucru prin faptul numărul de doze disponibile este limitat.

Pe de altă parte, și-a exprimat speranța că AstraZeneca va primi în curând autorizația de a-și pune vaccinul pe piață. Valeriu Gheorghiță consideră că acest lucru va ajuta foarte mult Uniunea Europeană, dar și România.

Gheorghiță a precizat că dozele de vaccin care sunt livrate României nu pot fi suplimentate. Acestea depind de contractul încheiat de Comisia Europeană, a mai punctat medicul.

„Din păcate, nu. Depinde de contractul încheiat de Comisia Europeană cu fiecare companie în parte. Noi ne așteptăm ca la finele acestei luni AstraZeneca să primească autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului. Dacă intră în derulare calendarul de livrare, noi sperăm undeva după jumătatea lui februarie, să crească semnificativ disponibilitatea dozelor. Asta se va vedea în numărul de persoane vaccinate”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19.

Valeriu Gheorghiță: „Primele două săptămâni vor fi complicate”

Acesta mai spune că „primele două săptămâni (din februarie n.r) vor fi complicate” pentru România.

„Este clar că cererea de vaccinare depășește cu mult disponibilitate de vaccin pe care noi o avem astăzi. Aș vrea să asigur că ne dorim și noi să creștem numărul de persoane vaccinate cât mai repede posibil. (…) Comisia Europeană a încheiat un contract cu AstraZeneca pentru 300 de milioane de doze, care mai pot fi suplimentate cu încă 100 de milioane.

Rata României e de 4,3%, dar depinde de perioada de livrare. Oricum, numărul de doze e semnificativ mai mare. Nu avem un calendar oficial, dar când vom avea acces la aceste date, după ce se va obține autorizarea, vom putea reface toate estimările legate de ritmul vaccinare”, a mai afirmat Gheorghiță.

Amintim că, grupul farmaceutic american Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra săptămâna aceasta unor state membre ale Uniunii Europene, au declarat joi pentru Reuters mai mulți oficiali guvernamentali.

România a primit doar 50% din dozele programate

România a primit doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta. Cealaltă jumătate urmează să fie alocată gradual până la finalul lui martie. Livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Situaţia este similară în Polonia, ţară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce aşteptau autorităţile de la Varşovia.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Numărul reprezintă două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford. O decizie privind acordarea autorizației ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea