Pe măsură ce varianta Delta se răspândește în toată lumea, dr. Mariangela Simao, oficial al OMS, spune că „oamenii nu se pot simți în siguranță doar pentru că s-au vaccinat cu ambele două doze. De aceeea, încă trebuie să se protejeze”.

Avertisment teribil al OMS

Simao, director general adjunct al OMS, a adăugat că doar vaccinul „nu va opri transmiterea virusului în comunități”.

„Oamenii trebuie să continue să folosească măștile în mod constant, să stea în spații ventilate și să-și igienizeze mâinile”, a spus Simao. Potrivit acesteia, „distanțarea fizică și evitarea aglomerațiilor continuă să fie extrem de importante, chiar dacă sunteți vaccinat, atunci când aveți o transmisie comunitară în curs”.

Jumătate dintre adulții infectați în timpul unui focar al variantei Delta au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer-BioNTech, a scris recent Wall Street Journal.

Potrivit oficialilor OMS, varianta Delta, pe care președintele Joe Biden a numit-o „motiv de serioasă îngrijorare”, a fost depistată în 92 de țări începând de vineri.

Dr. Mike Ryan, director executiv al programului de urgență pentru sănătate al OMS, susține că varianta ar putea fi „mai letală, deoarece este mai eficientă în modul în care se transmite printre oameni”.

Potrivit OMS, vaccinurile anti Covid par să ofere o protecție puternică împotriva variantei Delta, dar a avertizat lipsa accesului la vaccinuri în țările sărace le face extrem de vulnerabile.

Măștile sunt o problemă în SUA

Deși cazurile Covid din SUA au scăzut constant pe măsură ce ratele de vaccinare cresc, s-ar putea să se ajungă într-un impas. Joe Biden și-a stabilit ca țintă de imunizare 70% dintre americanii adulți, până pe 4 iulie. Dar se pare că ținta sa nu va fi atinsă, fiind acum undeva la 67%. În plus, aproximativ 20% dintre americani spun că nu vor să se vaccineze.

De asemenea, americanii au păreri împărțite în privința purtării măștilor. Iar republicanii împing CDC să ridice restricțiile legate de purtarea măștii în avioane. Aproape toate cazurile de Covid-19 din SUA se înregistrează acum în rîndul celor nevaccinați.