Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut Direcției de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului să evalueze legislația în domeniu, atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență măsuri de modificare a legislației, astfel încât asemenea situații precum cea de la Caracal să fie evitate pe viitor, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei.

„Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoștință din mass media despre această situație halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităților sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieți omenești. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea și regretul față de această crimă oribilă. Ministrul Justiției prezintă sincere condoleanțe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare și asigură atât familia, cât și opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ține de competența sa legală.

Ministrul justiției i-a solicitat procurorului general al României să dispună efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din județul Olt, având în vedere că, așa cum a relatat și presa, au existat anumite disfuncționalități în aplicarea legii.

Totodată, ministrul justiției a cerut Direcției de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiției să evalueze legislația în domeniu, atât în ceea ce privește percheziția domiciliară, protecția victimelor și realizarea acțiunii de prindere în flagrant, precum și să propună de urgență, măsuri de modificare a legislației, astfel încât asemenea situații să fie evitate pe viitor.

Ministrul justiției a solicitat celeritate și fermitate în efectuarea verificărilor dispuse în acest caz. ”, se precizează în comunicatul Ministerului Justiţiei.

Cât priveşte ancheta de la faţa locului, aceasta va fi coordonată direct de către ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, la solicitarea premierului Viorica Dăncilă. De asemenea, prim-ministrul României a cerut ministrului Afacerilor Interne să aloce toate resursele necesare din partea Poliției Române pentru urgentarea anchetei.