Pensii mai mari pentru 4 milioane de români! Creștere consistentă pentru pensionari

Raluca Turcan a vorbit în cadrul emisiunii #TemaZilei, difuzată la TVR, despre recalcularea pensiilor, subliniind că acest proces ar fi trebuit să înceapă în iulie 2019. Ea a mai spus că ministerul a evaluat aproape 169 de mii de dosare de pensii în aproape două săptămâni.

“În aproape două săptămâni, noi am evaluat aproximativ 169 de mii de dosare de pensii, vorbim despre evaluare în perspectiva recalculării”, a subliniat ministrul Muncii.

Ministrul a mai precizat că speră ca, în acest ritm, procesul să fie finalizat într-un an și jumătate. Ea a mai precizat că, ”într-un termen rezonabil”, 5 milioane de dosare de pensii, multe dintre ele pe hârtie, vor ajunge să fie evaluate, pentru a putea intra în baza unei formule de recalculare. Raluca Turcan consideră că acest proces va revoluționa întregul sistem de pensii.

Bani mai mulți la pensie

Ministrul Muncii a mai spus că recalcularea pensiilor se face pe baza unei modificări legislative care permite ca pensiile mai mici să crească mai repede decât pensiile mari. Raluca Turcan a mai spus că 4 milioane de români vor avea parte de o creștere consistentă a sumei pe care o primesc lunar din partea statului pentru anii de muncă pe care îi are.

„Recalcularea pensiilor se va face în baza unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. La finalizarea procesului de recalculare, aproximativ 4 milioane de pensii ar urma să aibă o creștere consistentă, urmând ca celelalte, în funcție de nivelul pe care îl au, să țină pasul cel puțin cu rata inflației.”, spune ministrul Muncii.

Pensie medie de 1.500 de lei

Raluca Turcan a precizat că ministerul este concentrat pe marea masă a pensionarilor care au contribuit și care acum au pensii dramatice. Ea a mai spus că 2,7 milioane de români au o pensie medie de 1.500 de lei.

“Gândiți-vă că avem 2,7 milioane de pensionari care în momentul de față au pensia medie de 1.500 de lei, ceea ce, pe fond, înseamnă sărăcie după o viață de muncă și este pur și simplu dureroasă când te gândești că sunt atâția beneficiari care chiar așteaptă orice majorare și mai ales încă două criterii în întregul proces de recalculare – echitate și contributivitate”, a declarat Raluca Turcan.

Pensiile speciale vor fi aduse cât mai aproape de contributivitate

Ministrul a mai spus că, prin reforma sistemului public de pensii, se dorește și ca pensiile speciale să fie aduse cât mai aproape de contributivitate. Ea a precizat că sporurile au fost inventate doar pentru a masca necesitatea majorării unor salarii.

“Dacă sunt condiții de muncă extrem de dificile, atunci nivelul sporurilor să nu depășească, noi ne-am gândit la maximum 20% din salariul de bază”, a arătat Raluca Turcan.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea