Mai exact, medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat că a solicitat autorităților abilitate creșterea pragului de vârstă la 65 de ani pentru administrarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca.

De menționat este faptul că, anunțul lui Gheorghiță vine în contextul în care, în luna martie, ar urma să intre în România, 2,63 milioane de doze de vaccin, dintre care 1,2 milioane de doze de la AstraZeneca.

Totodată, în România, în prezent, administrarea vaccinului AstraZeneca este recomandată persoanelor cu vârste până la 55 ani. Valeriu Gheorghiță a mai subliniat faptul că a fost făcută o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului pentru a fi reevaluat criteriul de vârstă în cazul acestui vaccin.

“Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.

Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei.

În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Când se vor putea face programările

În ceea ce privește data la care populația generală se va putea programa în vederea vaccinării, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-covid, lista de așteptare pe platforma de programare în vederea administrării vaccinului va fi disponibilă din 15 martie.

De menționat este faptul că, deși programarea va putea fi făcută de pe 15 martie, campania de vaccinare a populației generale va începe în luna aprilie

“Din 15 martie, această listă de așteptare va fi disponibilă și fiecare persoană care va dori să se vaccineze o poate accesa, înscriindu-se pe această listă. Trebuie să ținem, însă, cont că după ce va deveni valabilă această listă, ocuparea unui loc se va face doar din această listă de așteptare.

Nu vor mai exista persoane care se vor putea programa direct pe un loc liber”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin