Scandalul din jurul ROBOR a zguduit din temelii piața bancară. Guvernul a dat Ordonanță de Urgență pentru a scoate pe linie moartă acest indice, dar OUG se va pune în aplicare doar pentru viitoarele credite, nu și pentru cele aflate acum în derulare.

Ultimul anunț al BNR este însă surpinzător. Imediat după mutarea Guvernului, Banca Națională a anunțat azi noul indice de referință trimestrial, numit IRCC. Cotația a fost de 2,36%. Calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018, IRCC se va aplica doar creditelor de consum, imobiliare şi cardurilor de credit şi descoperit de cont nou acordate de bănci. Dobânda creditelor corporate şi IMM se vor raporta în continuare la clasicul ROBOR.

ROBOR la trei luni a scăzut de la 3, 32%, faţă de 3,37%, nivelul precedent. Pe 23 aprilie, ROBOR 3M a ajuns la cea mai ridicată valoare din 3 august 2018. La 1 aprilie, ROBOR la trei luni era cotat la 3,23%. Mai mult, și ROBOR la şase luni a scăzut la 3,39%, faţă de 3,42%, nivelul din şedinţa precedentă.