Dacă în trecut, în cazul penelor de curent sau întreruperilor de gaze românii nu prea aveau ce face, decât să aștepte poate timp îndelungat până la remedierea situației, acum consumatorii au legea de partea lor. 

Așadar, dacă rămâneți fără curent, țineți cont că veți primi bani pentru orele petrecute în întuneric. Din acest an, Enel, Electrica, E.On şi CEZ vor despăgubi automat clienţii cu 30 de lei, în cazul în care alimentarea cu energie electrică va fi întreruptă mai mult de 4 ore, informează economica.net. Aceeaşi sumă va fi primită dacă, până la finalul anului 2020, au loc mai mult de 12 întreruperi neplanificate de lungă durată în mediul urban sau 24 în mediul rural. În cazurile individuale, consumatorii îşi pot monta un aparat care trimite în timp real datele de la locul de consum şi semnalează distribuitorul când nu mai este alimentat.

Noile intervale de timp sunt următoarele:
6 ore – pentru mediu urban, în condiții normale de vreme (durată redusă de la 8 ore, până la sfârşitul anului trecut)
4 ore – pentru municipii reședință de județ, în condiții normale de vreme. Înainte de 1 ianuarie 2019, prevederea nu exista.
12 ore – mediu rural, în condiții normale de vreme (durată redusă de la 18 ore)
48 ore – în condiții meteorologice deosebite (interval identic cu cel de până acum)
Despăgubirea este de 30 de lei pentru fiecare consumator casnic care este nealimentat mai mult decât intervalele de mai sus, pentru fiecare caz de depăşire a timpului.