Este vorba despre un nou virus hepatic. Vorbim despre hepatita E, care apare din cauza igienei precare și a cărnii de porc neprocesate termic.

Medicii au tras un semnal de alarmă și au sfătuit să avem foarte mare grijă la igiena noastră și la tipul de carne de porc pe care o consumăm. Virusul a fost semnalat în regiunea Moldovei.

”Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel lași pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus așa se transmite.”, potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul Matei Balș.

”Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește.”, spune Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie.

A fost lansat un plan național pentru Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, pentru controlul hepatitelor virale în România. Până în anul 2030, țara își propune să eradicheze hepatita B și hepatita C, conform Digi24.ro.