Boala oii nebune, cum mai este numită scrapia, lovește și în Bihor. Deși nu e periculoasă pentru om, este mortală pentru oi și capre și se manifestă la fel ca pesta porcină. Pentru că nu are tratament, singura soluție este uciderea tuturor animalelor care au intrat în contact cu cele bolnave. Așa se întâmplă și la o fermă de lângă Oradea, unde a fost depistat virusul, scrie digi24.ro.

Focarul de scrapia a izbucnit în urmă cu două luni la o fermă din localitatea Uileacu de Munte. După ce a văzut că îi mor mai multe animale, proprietarul fermei a dus carnea la proba de laborator.

Investigațiile au stabilit că animalele suferă de scrapie, o boală incurabilă, numită și boala oii nebune. Aceasta afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, iar singura soluţie pentru împiedicarea răspândirii este ca animalele bolnave să fie sacrificate.

Aceeași măsură este în derulare și la ferma de lângă Oradea, unde vor fi asomate 1500 de oi. Proprietarul va fi despăgubit la preţul pieţei, însă spune că animalele din fermă erau de rasă, foarte productive.