Bugetul de pensii a înregistrat un excedent de 380,9 milioane de lei în luna iulie a acestui an. De altfel, și în trimestrul II s-a înregistrat un excedent, și anume de de 218 milioane de lei. Concret, în luna mai excedentul a fost de 351 de milioane de lei, iar în luna iunie de 32 de milioane de lei. Trendul este unul pozitiv în ultimele luni și confirmă estimările de la începutul anului, potrivit datelor de la Ministerul Muncii.

Proiectul rectificării bugetare prevede alocări suplimentare Ministerului Muncii, de 517 milioane de lei, în special pentru plata pensiilor până la sfârşitul acestui an. Luna trecută, ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că punctul de pensie va creşte de la 1 septembrie cu 15%, la 1.265 lei, odată cu implementarea noii Legi a pensiilor.

„Anul acesta va fi o majorare a valorii punctului de pensie de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, în speţă 15%. În 2021 se va majora valoarea punctului de pensie până la suma de 1.875 de lei, iar între aceste perioade, în 2020, valoarea punctului de pensie va fi la 1.775 de lei. Toate acestea vor fi în paralel cu munca pe care o avem de depus, cu ceea ce avem de făcut, cu achiziţie software şi mai ales ne dorim să ajungem în situaţia în care să începem să simulăm, să începem să migrăm date din programul actual în noul program informatic, să începem să introducem noile formule de calcul”, spunea atunci Marius Budăi.