La prima vedere, varianta schimbării metodei de calcul a ROBOR ar trebui să fie privită cu ochi buni de românii cu credite în lei. Însă un înalt oficial trage un semnal puternic de alarmă.

Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, declară, cu privire la schimbarea metodei de calcul a ROBOR, că orice nou instrument ar fi ales, va fi supus ciclicității economice, asta însemnând că ceea ce pare favorabil azi, mâine poate deveni nefavorabil.

„Această discuţie cu privire la ROBOR, căutarea unui mecanism cu orice preţ, altul decât cel prezent, poate lăsa impresia că poate aduce un avantaj uneia dintre părţi. (…) Aşa cum a fost ROBOR până acum, ţineţi minte că a fost o perioadă avantajoasă pentru clienţi când a coborât şi apoi a fost o perioadă de urcare. Orice fel de instrument am alege, va fi supus ciclicităţii economice: urcare şi coborâre. Aşa că ceea ce astăzi ni se pare poate favorabil, mâine poate să fie nefavorabil. De aceea avem o atenţie extrem de precisă asupra acestui subiect, să nu creăm aşteptări care să fie înşelate în viitor”, a precizat Dănescu, la Senat, după întâlnirea dintre reprezentanţii băncilor cu preşedintele Camerei superioare, Călin Popescu-Tăriceanu.

Cu privire la acuzația conform căreia băncile influențează nivelul ROBOR, Dănescu susține că acest lucru e imposibil, băncile fiind asemeni pietonilor din trafic. Nu ele fac regulile, ci doar se supun lor.