Astfel, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a efectuat, în 2011, plăţi către beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în valoare de 1,56 miliarde euro. În luna decembrie au fost plătite 425,56 de milioane euro.

Din această sumă, 902 milioane euro reprezintă plăţi pentru beneficiarii măsurilor de investiţii derulate de APDRP, iar restul plăţi efectuate către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în baza măsurilor delegate.

Potrivit APDRP, de la începutul derulării PNDR, au fost plătite efectiv 3,35 miliarde euro. Pe lângă această sumă, România a absorbit şi 561 de milioane euro, fonduri care reprezintă avansul acordat de Comisia Europeană în momentul demarării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Cumulând avansul şi plăţile efectuate, rezultă un total de aproximativ patru miliarde de euro (3,91 miliarde euro) fonduri atrase pentru România de către APDRP, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie al fondurilor de peste 40% din totalul fondurilor disponibile pentru dezvoltare rurală.

“A fost încă un an de eforturi susţinute ale Agenţiei, ale personalului acesteia, dar să nu uităm şi eforturile beneficiarilor noştri. În ceea ce mă priveşte, voi continua să încurajez pe cei care vor să înceapă o investiţie prin fondurile de dezvoltare rurală, mai ales în contextul în care 2012 va fi ultimul an în care vor mai fi bani pentru multe dintre măsurile de finanţare. Totodată, sunt convins că APDRP îşi va face mereu datoria şi va aduce banii atât de necesari pentru economia rurală a ţării”, a precizat directorul general al Agenţiei, Mihai Gavril Vădan.

Te-ar putea interesa și: