"Până pe data de 30 noiembrie, industria aviatică a oferit un nivel incredibil de securitate şi, dacă tendinţa se menţine până la sfârşitul anului, acesta va fi al treilea an consecutiv în care înregistrăm un record global", precizează Matschnigg. El a adăugat că, în prezent, "probabilitatea ca o persoană să fie implicată într-un accident aviatic apare dacă zboară în fiecare zi timp de 14.000 de zile consecutive (peste 38 de ani)", ceea ce face ca avionul "să fie mijlocul de transport cel mai sigur".

Gunther Matschnigg a mai precizat că, "până pe data de 30 noiembrie, companiile aeriene membre IATA (240 de companii ce însumează 84% din traficul aerian mondial) nu au înregistrat accidente care să scoată din exploatare avioanele implicate, în cazul celor construite de societăţile occidentale".

În primele 11 luni ale acestui an, 15% din totalul accidentelor aviatice (cele mai multe produse pe pistele aeroporturilor) s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, în aceeaşi perioadă a anului trecut procentul fiind de 26%. Numărul celor care au murit în urma unor astfel de evenimente a fost de 401 anul acesta, faţă de 490 în anul 2011.

Sub aspect regional, continentul unde transportul aerian înregistrează cel mai redus nivel de siguranţă este Africa, unde s-au produs 12,9 accidente la un milion de zboruri, la mare distanţă fiind Europa, cu 2,24 accidente la un milion de zboruri.

În opinia oficialului IATA, creşterea siguranţei călătoriei cu avion se datorează instituirii obligaţiei ca toate companiile membre IATA să adere la IOSA (Auditul Operaţional de Securitate- Operational Safety Audit), un program internaţional de evaluare şi control a sistemelor de securitate aeriană.
Sursa: Agerpres