‘Aceste prime cinci luni ale anului au adus un minus de stabilitate legislativă în cazul pieţei de fuziuni şi achiziţii – M&A, ceea ce a afectat mult perspectivele. Pe de altă parte, eu cred că se vor întâmpla tranzacţii pentru că este nevoie de ele. În ceea ce priveşte economia globală, antreprenorii afacerilor locale sunt mult mai pesimişti faţă de direcţia către care se îndreaptă economia globală. Problema majoră este creditarea. Majoritatea dintre antreprenori nu văd accesul la creditare în perioada următoare’, a afirmat Pop.

Conform datelor Barometrului de încredere în ceea ce priveşte piaţa fuziunilor şi achiziţiilor /M&A/ în România, publicate miercuri, în primele cinci luni ale anului, 63% dintre investitori percep o frânare a economiei, iar două treimi dintre aceştia văd o blocare la nivelul creditării. Totodată, 16% dintre cei intervievaţi sunt focusaţi pe companie, în sensul de stabilizare a businessului.

‘Suntem într-o totală mentalitate faţă de ceea ce se întâmplă în alte ţări. Suntem singurii care suntem în zona asta, alături de Bulgaria. Foarte puţini dintre antreprenori sunt focusaţi pe creştere, respectiv 37% faţă de 52%, cât se înregistrează în alte ţări’, a explicat reprezentantul Ernst&Young.

Acesta a adăugat că, pe segmentul achiziţiilor înregistrate în primele cinci luni din 2013, rezultatele sunt destul de scăzute, pe primul loc situându-se domeniul Automotive.

‘Este un an care a dat nişte rezultate foarte scăzute, cu care trebuie să ne obişnuim şi în perioada următoare. Cele mai importante achiziţii s-au înregistrat în zona Automotive (100%), urmată de Tehnologie (50%), Consumer products (33%). Per ansamblu, în România procentajul de achiziţii este de 28%. Lipsesc cu desăvârşire tranzacţiile şi achiziţiile în domeniile financiar, energie, utilităţi, petrol & gaze, minerit şi metale’, a menţionat Mihai Pop.

Portalul Wall-Street.ro, în parteneriat cu Ernst&Young, Raiffeisen Investment, Erste Asset Management şi Casa de avocatură PeliFilip, organizează, miercuri, ediţia a V-a a conferinţei ‘M&A Outlook’ dedicată pieţei de fuziuni şi achiziţii.

În cadrul evenimentului, sunt prezentate un bilanţ al primei jumătăţi din 2013 în acest segment şi un calendar al marilor privatizări. AGERPRES