În data de 23 martie, secretarul de stat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC, a dispus o acţiune operativă de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice.

Au fost prelevate şi analizate probe de produse cosmetice comercializate de către operatori economici din judeţul Ilfov.

Analizele efectuate de Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor "Larex" Bucureşti au indicat prezenţa de metale grele (crom, plumb şi cadmiu) în probele prelevate, contrar Directivei 76/768/EEC conform căreia acestea nu sunt admise în produsele cosmetice.

Între produsele cosmetice analizate s-au aflat: lip gloss "Chissa", fardul pentru obraz "Terracotta – Chissa", fardul pentru pleoape 12 culori "Baolishi", tuşul de ochi "Chissa" şi mascara – Perfect Volume "Chissa".

Pentru abaterile constatate au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 6.000 lei, iar produsele cosmetice, posibil periculoase, au fost retrase de la comercializare şi distruse.

În acţiunea de control precedentă, în urma analizelor laboratoarelor "Larex", a rezultat că 38% dintre cosmetice nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. La nivel naţional, au fost verificaţi 1.044 de operatori economici, depistându-se abateri de la prevederile legale la 674 dintre aceştia (doi producători, 20 de importatori, 32 de distribuitori şi 622 de vânzători de produse cosmetice).
Cele 480 de amenzi contravenţionale aplicate au fost în valoare de circa 1,1 milioane lei. Au fost date 351 de avertismente şi au fost dispuse 57 de măsuri de oprire definitivă de la comercializare pentru produsele cosmetice posibil periculoase şi 442 de măsuri de oprire temporară pentru produsele cu abateri de etichetare.
SURSA: Agerpres