Meteorologii avertizează că un nou val de furtuni devastatoare şi fenomene meteo periculoase, urmate de căldură tropicală, pun stăpânire pe România. Europa se va confrunta cu un val de caniculă excepţională, anunţă agenţiile naţionale de meteorologie, cu temperaturi de 40 de grade Celsius în timpul zilei şi de 25 de grade Celsius pe timpul nopţii.

Meteorologii mai avertizează că valurile de căldură se vor înmulţi odată cu intensificarea modificărilor climatice, informează AFP. În ţara noastră, vremea se menţine în parametrii din ultimele săptămâni, cu temperaturi caniculare, disconfort termic şi fenomene meteo periculoase.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anuntă că marți, 25 iunie, vremea va fi în general instabilă în majoritatea regiunilor, iar în sud-estul şi estul ţării călduroasă, unde şi disconforul termic se va menţine ridicat. Cerul va avea înnorări temporar accentuate şi  vor fi perioade în care se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 34 de grade, iar cele minime între 13 şi 25 de grade. Vremea călduroasă va persista în sudul şi estul ţării, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Miercuri va fi foarte cald în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, în special după-amiaza şi seara, la deal şi la munte şi pe arii restrânse în rest, cu o probabilitate mai ridicată în regiunile sud-estice şi sudice. Vor fi perioade cu averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor putea lua aspect de vijelie şi vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 şi 25 de grade.

Iar joi vor mai fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice, cu o probabiliate mai mare la deal şi la munte. Abia de vineri, meteorologii anunţă o răcorire, maximele nu vor mai depăşi 31 de grade.