Marea Britanie se teme că lucrătorii din Bulgaria şi România se vor îndrepta în masă spre Regatul Unit, în căutarea unor condiţii mai bune de viaţă, ceea ce va avea un efect negativ în principal asupra pieţei muncii.

"Cred că va exista un salt uriaş al migraţiei. Italia şi Spania nu sunt un loc bun pentru căutarea unui loc de muncă. Este necesară o prelungire cu cinci ani a reglementărilor tranzitorii", a declarat Andrew Green, director al Serviciului de Monitorizare a Migrărilor din Regatul Unit, citat de Sunday Telegraph. În opinia sa, Marea Britanie a primit cei mai mulţi imigranţi din Europa de Est, în comparaţie cu toate celelalte state membre ale UE, iar pentru asta trebuie să primească un permis special de prelungire a restricţiilor.

Potrivit prognozelor instituţiilor de stat, un număr mare de bulgari şi români vor ajunge în Regatul Unit în anul 2014 – la fel cum s-a întâmplat cu polonezii şi cu locuitorii celorlalte state din Europa de Est care au primit acces liber la piaţa muncii din Marea Britanie în anul 2004. Potrivit prognozelor de atunci, în Regatul Unit erau aşteptaţi să sosească aproximativ 20.000 de imigranţi din aceste state, iar numărul acestora s-a ridicat până anul trecut la 669.000 de persoane, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică.

Cu toate că în prezent există restricţii, peste 130.000 de bulgari şi români trăiesc şi lucrează în Regatul Unit, majoritatea dintre ei reuşesc să obţină statutul de self- employed şi lucrează în hoteluri, restaurante, în domeniul comerţului şi al serviciilor de taxi, iar multe dintre femei muncesc în aşa-numitele "cluburi de noapte".

Sursa: RADOR