Dintre aceștia, 749 milioane de lire reprezintă cheltuielile efectuate de turiştii din străinătate. Se estimează că această evoluţie va conduce la creşterea activităţii economice cu 1,2 miliarde lire, reprezentând echivalentul a circa 3,5% din avansul economiei britanice în 2012.
Şi cheltuielile consumatorilor din Marea Britanie cresc cu circa 54 milioane lire sterline pe perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice având în vedere în principal entuziasmul populaţiei privind acest eveniment. Raportul Visa arată că modul de a cheltui se schimbă pe durata Jocurilor Olimpice deoarece britanicii renunţă la modelele tradiţionale de cheltuieli din perioada verii şi intră în spiritul olimpic, aprovizionându-se de la supermarketuri şi urmărind Jocurile de acasă. 
Organizarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice la Londra în perioada iulie – septembrie 2012 va stimula economia britanică cu 5,33 miliarde lire sterline până în 2015, prin îmbunătăţirea imaginii ţării gazdă pe plan internaţional, potrivit unui raport al Visa Europe, sponsor global al evenimentului. "Majoritatea studiilor care au evaluat impactul unor evenimente majore precum Jocurile Olimpice şi Paralimpice asupra oraşelor gazdă au arătat potenţialul de manifestare a unei influenţe prelungite asupra economiei. Punctul de plecare al acestui fenomen, denumit adesea «efectul de moştenire», este îmbunătăţirea profilului internaţional al ţării gazdă ca urmare a expunerii extinse în presa internaţională şi a beneficiilor aduse de recomandările făcute de vizitatori atunci când se întorc acasă", se arată în raportul "Materializarea unei ocazii de aur – impactul cheltuielilor şi impactul economic al Jocurilor Olimpice şi Paralimpice, Londra 2012".
În perioada 2013 – 2015, cheltuielile turiştilor vor fi mai ridicate cu 2,74 miliarde lire sterline, respectiv cu circa 18%, comparativ cu estimările realizate pentru aceeaşi perioadă de timp în cazul în care Jocurile Olimpice şi Paralimpice nu ar fi avut loc. Estimările iau în calcul factorii sezonieri, respectiv creşterile cheltuielilor turiştilor care se înregistrează în mod obişnuit în timpul verii.  
Aceste creşteri ale cheltuielilor turiştilor se va reflecta în creşterea economiei britanice cu 1,42 miliarde lire sterline anual, respectiv cu 4,12 miliarde lire sterline per total pe parcursul celor trei ani, comparativ cu estimările realizate pentru aceeaşi perioadă în cazul în care Jocurile Olimpice şi Paralimpice nu ar fi avut loc.  

Top 3 sectoare câştigătoare ca urmare a creşterii cheltuielilor turiştilor în perioada 2013 – 2015:
·    Marile magazine de retail: + 778,4 milioane GBP
·    Hotelurile: + 507 milioane GBP
·    Industria divertismentului: + 155,5 milioane GBP
Top 3 sectoare câştigătoare ca urmare a creşterii cheltuielillor britanicilor şi turiştilor străini în perioada Jocurilor Olimpice şi Paralimpice:
·    Marile magazine de retail: + 210 milioane GBP
·    Hotelurile: + 138 milioane GBP
·    Supermarketurile: + 88 milioane GBP