”Ştim deja că astăzi trebuie să facem faţă informaţiilor ce provin din Rusia, dar şi atacurilor cibernetice de origine rusă sau difuzării de informaţii false”, a declarat Merkel, în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său norvegian Erna Solberg, la Berlin.

”A răspunde la aceasta este o sarcină cotidiană şi de aceea aceasta ar putea juca un rol în timpul campaniei electorale” în vederea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în Germania în toamna lui 2017, a declarat Merkel.

Angela Merkel a fost întrebată dacă, în opinia sa, în Germania ar putea avea loc atacuri cibernetice similare celor care au vizat Partidul Democrat american şi pe candidata acestuia, Hillary Clinton. Responsabili americani au estimat drept probabil ca Rusia să se fi aflat la originea acestor atacuri.

La rândul lor, serviciile de informaţii germane au acuzat serviciile secrete ruse că desfăşoară campanii internaţionale de atacuri cibernetice în scopul sabotajului şi spionajului. În Germania, camera inferioară a parlamentului şi partide politice au fost de asemenea vizate.

Germania a acuzat la începutul anului Rusia că 'instrumentalizează politic' pretinsa violare a unei adolescente germano-ruse de către migranţi. Chiar dacă poliţia a stabilit că tânăra, Lisa, a inventat agresiunea asupra sa, Moscova a afirmat că Berlinul 'a disimulat' informaţiile pe marginea acestui subiect.

Cazul, relatat pe larg de mas-media oficiale ruse, a mobilizat o parte din comunitatea rusofonă şi extrema dreaptă din Germania, pentru a denunţa politica de primire a migranţilor dusă în 2015 de Angela Merkel.

Germania numără circa 3,2 milioane de locuitori originari din foste republici sovietice şi care adesea au cetăţenie germană. Cazul privind falsul viol a făcut ca numeroase mass-media din Germania să-şi pună întrebări cu privire la presupusa ambiţie a Moscovei de a influenţa viaţa politică germană prin intermediul acestei comunităţi. (Sursa: Agerpres)