"Dacă poporul grec spune că nu doreşte"’ ca ţara să mai rămână în zona euro, ‘îl vom respecta, dar nu vom abandona euro’, a declarat ea în cursul unei conferinţe de presă comune, alături de preşedintele Nicolas Sarkozy.

"Suntem pregătiţi pentru aşa ceva", a răspuns şefa cabinetului de la Berlin referindu-se la o eventuală ieşirea Greciei din zona euro, subliniind însă că Germania şi Franţa vor să continue "să ajute" Atena.

"Dorim stabilitatea zonei euro, de preferinţă cu Grecia decât fără, dar datoria de a păstra această stabilitate rămâne prioritară", a continuat ea.

În faţa perspectivei unui refrendum în Grecia, cancelarul german a apreciat că au fost bulversate condiţiile ‘psihologice’ şi a cerut o ‘accelerare’ pe viitor a aplicării în practică a măsurilor ‘corecte’ adoptate cu ocazia summitului european de la sfârşitul lui octombrie.

Despre dineul de lucru în compania premierului grec, Georgios Papandreou, a responsabililor europeni şi directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, Angela Merkel a afirmat că a fost o ‘sesiune dificilă’.

"A fost greu", a declarat ea pe un ton neobişnuit de grav.