Salariul minim crește. Impactul asupra zilierilor și angajatorilor în România

Începând cu 1 iulie 2024, angajatorii care utilizează zilieri în România vor fi nevoiți să suporte costuri mai mari din cauza creșterii salariului minim brut pe țară.

Această schimbare legislativă va impune angajatorilor să ajusteze remunerația zilierilor în conformitate cu noile reglementări, ceea ce va afecta bugetele de salarizare ale acestora.

Conform noii Hotărâri a Guvernului nr. 598/2024, salariul minim brut pe țară va fi majorat la 3.700 de lei.

Această modificare va determina o creștere a remunerației orare pentru zilieri, care va ajunge de la 19,960 lei pe oră la 22,024 lei pe oră, conform Legii nr. 52/2011.

Această lege stabilește regulile pentru activitățile de tip ocazional desfășurate de zilieri, cerând ca remunerația brută pe oră să fie cel puțin echivalentă cu salariul minim brut pe țară.

angajator
SURSA FOTO: Dreamstime

Pentru angajatori, creșterea salariului minim brut înseamnă costuri mai mari pentru forța de muncă ocazională. Remunerația orară brută a zilierilor va fi majorată, iar angajatorii vor trebui să aloce mai multe fonduri pentru plata acestora.

Este esențial să se țină cont că remunerația zilierilor este supusă unor deduceri, cum ar fi un impozit de 10% și o contribuție la pensie de 25%.

Legea nr. 52/2011 și majorarea salariului minim. Cum afectează zilierii și angajatorii din România?

Legea nr. 52/2011, în vigoare din 15 aprilie 2011, reglementează condițiile de muncă și remunerația pentru zilieri în România.

Scopul acestei legi este să protejeze și să asigure drepturile lucrătorilor ocazionali, stabilind norme clare pentru piața muncii în acest domeniu.

În prezent, majorarea salariului minim brut reflectă angajamentul guvernului de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale angajaților.

Cu toate acestea, pentru angajatori, acest pas înseamnă o provocare financiară suplimentară, necesitând ajustări în bugetele de salarizare și poate chiar în strategiile de recrutare a forței de muncă ocazionale.

Începând cu 1 iulie 2024, creșterea salariului minim brut pe țară la 3.700 de lei va implica o majorare a costurilor pentru angajatorii care utilizează zilieri. Astfel, ei vor fi obligați să ofere o remunerație orară mai mare, conform noilor reglementări.

Deși această măsură este menită să îmbunătățească standardele de viață ale lucrătorilor, va avea un impact semnificativ asupra costurilor de operare ale angajatorilor, care vor fi nevoiți să se adapteze noilor realități economice și legislative.