Astfel, Codul Fiscal reglementeză un nou beneficiu care le permite angajatorilor să suporte financiar costurile de hrană ale salariaților săi și să aplice un regim fiscal mai avantajos.

Angajatori ar putea fi scutiți de aceste taxe

„Contravaloarea hranei acordate de către angajator pentru angajații proprii, persoane fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor (…), în limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masă/persoană/zi (30 de lei, în prezent- n. red.) este scutită de impozitul pe venit, dar și de contribuțiile sociale pentru pensii, sănătate și muncă.”, se arată în OG 16/2022, introdusă în Codul Fiscal.

Limita maximă este de 30 de lei

Este important de menționat că limita beneficiului fiscal este egală cu limita maximă a valorii unui tichet de masă, ce în prezent valorează 30 de lei. Angajatorii sunt liberi să opteze pentru o valoare inferioară.

„Prin hrană se înţelege hrana preparată în unităţi proprii sau achiziţionată de la unităţi specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajaţilor care beneficiază de tichete de masă”, mai prevede Codul Fiscal.

Ministerul Finanțelor a ținut să vină cu unele clarificări ale acestor norme, după ce au fost interpretate greșit.

„Se are în vedere exclusiv situația acordării de către angajator, angajaților proprii, a hranei preparate în unități proprii sau achiziționată de la unități specializate, fără a extinde acest avantaj la situația acordării unei sume de bani pentru acoperirea nevoii de hrană a salariatului”, a menționat Ministerul Finanțelor.

Ce spun companiile?

„Condiția este ca această hrană să fie preparată în unități proprii, deci vorbim de o preparare la o cantină, sau să poată fi achiziționată de la unități specializate.

Nuanța pare a fi că se intenționează suportarea unor costuri cu hrana tradițională, adică nu doar niște gustări care pot fi achiziționate de la un supermarket, să zicem. Asta este înțelegerea mea, având în vedere că ne raportăm la hrană preparată și achiziționată de la unități specializate.

E clar că beneficiul trebuie să fie prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern al companiei. Ulterior, clar trebuie să existe contracte de achiziție a acelor produse și documente care să ateste că angajații își desfășurau activitatea la sediul angajatorului.

Adică trebuie documentat destul de bine că suportăm aceste costuri pentru angajații care NU își desfășoară activitatea în regim de telemuncă sau care NU se află în concediu de odihnă/medical ori în delegare. Ar trebui făcută o monitorizare a acestor situații, astfel încât să nu existe riscuri fiscale”, a spus Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager la PwC România, în octombrie 2022, potrivit avocatnet.ro.