Decizia Guvernului de a lăsa medicii fără sporuri, ar putea conduce la o nouă grevă. Mai mult decât atât situația este extrem de gravă, mai ales că, în acest contex mii de pacienți vor avea de suferit. 

După discuția purtată cu sindicaliștii, ministrul Sorina Pintea dă asigurări că nu există pericolul unor scăderi ale salariilor din sănătate, precizând totodată că salariații cărora le sunt îngheţate sporurile vor obţine majorări prevăzute de legea salarizării.

“Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, aplicarea prevederilor Ordonanţei 114 nu duce la scăderi de venituri, dimpotrivă aplicarea legii 153 merge înainte, sunt categorii de personal care nu au beneficiat de majorările salariale la nivelul medicilor şi asistenţilor medicali, la nivelul 2022 cărora le cresc salariile şi implicit veniturile cu prevederile legii salarizării. (…) Gărzile şi sporurile care se aplică la salariile de bază şi sporurile de condiţii rămân îngheţate la nivelul 2018, dar salariaţii cărora le rămân îngheţate sporurile beneficiază de majorările aferente legii salarizării”, a declarat Sorina Pintea, după o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate, potrivit stiripesurse.

Mai mult decât atât, Sorina Pintea spune că toate discuţiile au fost legate de personalul auxiliar, respectiv- farmacişti, biologi, chimişti, precizând că asupra personalului medical, adică medicii şi asistentele medicale, acesată ordonanţă nu schimbă veniturile acestor categorii de personal.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că tariful orar pentru nivelul gărzilor se calculează la nivelul salariului de bază din ianuarie 2018, adică rămâne la acelaşi nivel care a fost înainte de majorare.