Lanțurile de retail Altex și Domo sunt investigate de autorități pentru pre-instalarea de software nelicențiart pe PC-urile vândute clienților. Practic, angajații instalau, contra-cost, programe piratate pe calculatoarele achiziționate de clienți.
Astfel, rețeaua Altex a fost verificată de șase ori începând cu 2006, la Sibiu, București, Bârlad, Piatra-Neamț și Satu-Mare. Instanțele au dat deja o soluție definitivă de condamnare a unui angajat la un an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei.
În plus,  angajatul și compania au fost obligați la plata de despăgubiri de circa 5.000 de euro. Cum plata nu a fost făcută benevol, suma este în proces de recuperare prin executare. Celelalte cazuri sunt în curs de investigare.
Și rețeaua Domo a fost verificată de patru ori în ultimii doi ani, la Cluj-Napoca, Iași și București, cazurile identificate fiind încă în curs de investigare.
Cele două rețele de retail nu sunt singurele anchetate în prezent. În ultimul an, au fost investigate zece cazuri și au fost formulate unsprezece plângeri penale și cereri de despăgubiri în cazuri de hard-disk loading (cazuri de magazine de calculatoare care vând PC-uri cu software pre-instalat nelicenţiat).
Anul acesta au avut loc mai mult de 250 de verificări la societăți comerciale care utilizau programe pentru calculator fără licență și peste 45 de controale în cazuri de distribuire de software pirat. Cele mai mari prejudicii au fost aduse de firmele de arhitectură, construcții și consultanță.

Conform Business Software Alliance (BSA), în România pirateria este pe un trend descendent, de la 66% în 2008 la 65% la anul trecut. „Este un aspect foarte imposrtant, în condițiile în care în Europa rata pirateriei este constantă, iar în lume chiar în creștere”, a explicat Magda Popescu, avocat al BSA.
SURSA: BSA