Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu vrea să scurteze vacanţele şi să schimbe iar structura anului şcolar, începând chiar din toamnă. „Săptămâna trecută, am regândit structura anului şcolar. Este vorba despre structura anului şcolar 2019-2020. Şi cred că sunt modificări importante. Aş vrea să punem această discuţie, rezultatul ei în dezbatere publică, să vedem care sunt reacţiile. (…) De exemplu, foarte mulţi părinţi mi-au reproşat că au luat vacanţă copiii pe 21 decembrie, au avut vacanţă până în 15 ianuarie, o perioada îngrozitor de lungă, prea mult, după care mai au 3 săptămâni de vacanţă, se termină semestrul şi încep, mai au încă o vacanţă şi semestrul următor. După părerea mea, vacanţă această este mult prea lungă”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru realitatea.net. Potrivit ministrului, una dintre propuneri ar fi ca după vacanţa de iarnă, de trei săptămâni, elevii să înceapă alt semestru. „Trei săptămâni stă acasă, a uitat (elevul, n.r.), îl cheamă profesorul la şcoală încă trei săptămâni, îi încheie situaţia, copilul este încă nereconectat la programul de învăţământ după trei săptămâni de vacanţă. (…) Şi ne gândim să organizăm puţin diferit semestrele pentru clasele I-12. Să aducem examenele din vară ceva mai devreme, evaluarea de la clasa a VIII-a şi examenul de Bacalaureat, să aibă şi profesorii vacanţă, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm şi vacanţă.

Conform actualei structuri a anului şcolar, vacanţa de iarnă a început în 22 decembrie şi s-a încheiat în 13 ianuarie.  Ministrul Educaţiei propune însă scurtarea vacanţei de iarnă cu o săptămână. Semestrul 1 s-ar încheia în decembrie odată cu începerea vacanţei de iarnă, iar acea vacanţă intersemestrială din februarie ar urma să dispară. Copii s-ar întoarce în luna ianuarie la şcoală direct în semestrul 2. Ar avea vacanţa de primăvară de două săptămâni şi vacanţa de vară care începe în iunie. Propunerea este acum în dezbatere publică, se discută şI cu inspectorii şcolari. Potrivit Digi 24, vacantele ar arăta astfel:

Vacanţă de iarnă:

Acum: 3 săptămâni (22 decembrie – 13 ianuarie 2019)

Propunere: 2 săptămâni

 

 

Vacanţă intersemestrială:

Acum: o săptămână (2 – 10 februarie 2019)

Propunere: fără vacanţă

 

Alte vacanţe

Vacanţă de primăvară: 2 săptămâni (20 aprilie – 5 mai 2019)

Vacanţa de vară: 3 luni (15 iunie – 15 septembrie 2019) 

În urmă cu două zile, Ecaterina Andronescu a declarat că vrea să schimbe prevederile legale privind repetenţia în clasele primare şi să ofere posibilitatea învăţătorului de a lăsa repetent un copil, prin schimbarea legii. Ministrul Educaţiei mai precizează că este o greşeală această prevedere din lege.