"Am fost adeseori acuzaţi că nu avem o viziune economică. Din contră. Guvernul a pornit la drum pentru a sprijini investiţiile private (…). La măsuri pentru sprijinirea ocupării, din acest punct de vedere, se acordă subvenţii în prezent pentru firmele care angajează şomeri, tineri absolvenţi sau persoane vulnerabile", a arătat Vass.

Aceasta a spus că subvenţiile pe care le acordă Guvernul pentru firmele care angajează şomeri, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care îşi cresc singuri copiii, se ridică la 500 de lei pe lună, pe persoană, timp de un an.

"Tot pe perioada acelui an angajatorii sunt scutiţi la plata contribuţiilor la şomaj. Dacă angajatorul beneficiază de subvenţii, el are obligaţia să ţină persoana angajată timp de 2 ani. Subvenţii acordate angajatorilor care încadrează în muncă şomeri care mai au 3 ani până la pensionare. Angajatorii beneficiază lunar, timp de maximum 3 ani, de o subvenţie egală cu 500 de lei", a arătat consilierul.

În programul de măsuri pentru relansarea activităţii economice se mai arată că firmele care încadrează în muncă tineri absolvenţi, subvenţia se acordă timp de 12 luni, iar aceasta este diferenţiată în funcţie de nivelul studiilor, în favoarea celor care au studii superioare: 750 de lei, dacă are studii universitare terminate, 600 de lei pentru nivelul de pregătire liceu şi post-liceal şi 500 de lei pentru nivelul de pregătire primar şi gimnazial.

"Se vorbeşte despre pensionari ca fiind o clasă socială cu probleme (…). Tinerii de fapt sunt o clasă socială cu probleme, nu au acces la resurse, şomajul este de 20% în rândul lor, unul din cinci tineri nu îşi găseşte un loc de muncă, în timp ce media naţională este sub 5%", a subliniat Andreea Paul Vass.

Aceasta a spus că, pentru încurajarea uceniciei şi angajarea tinerilor pe perioada vacanţelor, statul acordă 250 de lei pe lună pentru angajatori şi contravaloarea lunară a serviciilor de instruire teoretică a ucenicului, fără a depăşi 100 de lei lunar şi 250 de lei pe lună pe student sau elev angajat pe perioada vacanţelor, pentru cel mult 60 de zile.

SURSA: Agerpres