Benzile care fac obiectul consultării contribuie la asigurarea resurselor de spectru necesare pentru dezvoltarea eficientă a serviciilor de comunicații în contextul avântului consumului de internet mobil, dar și la implementarea tehnologiilor de nouă generație, cunoscute sub denumirea de 5G sau IMT-2020. 

Această nouă tehnologie de comunicații va permite conectarea tuturor obiectelor inteligente pe care oamenii le vor folosi în viitor: orașe inteligente, case care se vor administra singure, mașini autonome, servicii publice digitale pentru cetățeni și firme. Pentru toate acestea este nevoie de comunicații radio, adică fără fir, cu acoperire peste tot, la super-viteze, și o capacitate enormă – pentru o densitate imensă de utilizatori.

„Îmi doresc ca în cel mult 5 ani toate marile orașe din România să se bucure de acoperire 5G și ANCOM face astăzi primul pas către această nouă revoluție industrială și transformarea digitală a economiei și societății românești. Am putea fi, din nou, printre primele țări din UE care demarează o astfel de licitație, cu siguranță prima din regiunea de est, după cum în 2012 am fost autorii unei premiere est-europene în domeniul licitațiilor de spectru,” a declarat Adrian DIȚĂ, Președintele ANCOM, în contextul lansării acestei consultări. 

Având în vedere importanța resursei limitate de spectru disponibil, a impactului deciziei ce urmează a fi luată cu privire la viitorul utilizării acestor benzi de frecvențe și efectele asupra pieței de comunicații electronice din România, ANCOM consideră necesară consultarea tuturor părților interesate în scopul asigurării transparenței şi imparțialității în procesul decizional şi a predictibilității măsurilor adoptate. 

Chestionarul publicat astăzi pe site-ul Autorității, aici, urmărește să obțină din partea actorilor din piață informații privind gradul de interes pentru achiziționarea drepturilor și utilizarea acestor benzi, precum și perioada când ar fi oportună organizarea licitației. De asemenea, prin deschiderea acestui dialog cu cei interesați, Autoritatea urmărește să clarifice o serie de aspecte tehnice și economice ținând de accesul în aceste benzi de frecvențe, precum și elemente care ar putea influența rezultatele, cum ar fi designul procedurii de selecție, benzile care se licitează împreună, cantitățile optime de spectru care să poată fi adjudecate de un singur operator și unele obligații atașate licențelor.

Opiniile și intențiile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea deciziei ce urmează a fi luată pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvențelor disponibile în aceste benzi.