Anca Dragu a arătat că potrivit legii, în anii electorali, bugetul se întocmeşte şi se aprobă de viitorul Guvern, respectiv viitorul Parlament.

"Departamentul de buget din Ministerul Finanţelor nu şomează. Există un proces bugetar de-a lungul anului, dar bugetul efectiv este întocmit şi aprobat de noul Guvern şi noul Parlament", a spus Dragu la Palatul Parlamentului, întrebată dacă în Ministerul de Finanţe se lucrează la bugetul pe anul viitor. 

Ministrul Finanţelor a participat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora Guvernului", tema de dezbatere fiind situaţia privind propunerile de modificare a Codului Fiscal avute în vedere de către Guvern, poziţia MFP în privinţa depăşirii deficitului bugetar structural şi a introducerii unei amnistii fiscale. 

MFP nu are în vedere majorări de taxe şi impozite

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu are în vedere majorări de taxe şi impozite şi nu vrea să schimbe filozofia fiscală, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor, Anca Dragu.

"Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere majorări de taxe şi impozite, nu vrea să schimbe filozofia fiscală în niciun fel, pe niciun palier, fie el impozitare directă, indirectă sau de modificarea sistemului de contribuţii sociale. Aşadar, nu creştem nicio contribuţie socială obligatorie, nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele fizice, cele cu activităţi independente şi profesii liberale nu sunt vizate de creşterea impozitării. De asemenea, MFP nu va acorda nicio amnistie fiscală. Consider că modificări semnificative ale regulilor fiscale trebuie dezbătute şi votate în Parlament. Proiectul pe care l-am avut în vedere şi pe care l-am asumat se referă strict la măsuri de debirocratizare şi de simplificare", a precizat Anca Dragu. 

Dragu s-a referit şi la nivelul încasărilor bugetare şi la încadrarea în ţinta de deficit bugetar pe anul acesta şi pe termen mediu. 

"Deficitul bugetar, după primele opt luni ale acestui an, este redus, doar 0,42% din PIB, iar prin rectificarea bugetară, aprobată recent, am menţinut acest deficit bugetar, la 2,8% din PIB în termen cash şi 2,95% din PIB în termeni de metodologie europeană. Nu vedem niciun pericol de depăşire a acestor ţinte de deficit bugetar în 2016. Mai mult, fondurile de rezervă acumulate în Trezorerie sunt estimate să acopere necesarul de finanţare pentru cinci luni, un nivel suficient potrivit celor mai bune practici internaţionale în managementul lichidităţilor. Soldul bugetar redus este rezultatul atât al unei execuţii bugetare prudente pe partea de cheltuieli, cât şi al îmbunătăţirii colectării veniturilor bugetare. Rectificarea bugetară a urmărit, pe lângă menţinerea deficitului bugetar, ţinta stabilită iniţial, continuarea proiectelor de investiţii fezabile, fiind asigurate sume la nivelul necesarului de lucrări ce se pot efectua până la sfârşitul acestui an", a detaliat reprezentantul Guvernului.