„Preţurilor multor imobile au ajuns la o convergenţă cu venitul mediu pe care nu am avut-o niciodată în România şi astfel achiziţia unei locuinţe prin credit e mai accesibilă ca oricând”, a spus Bidian.
Pe lângă ajustarea preţurilor locuinţelor, costurile cu creditul (DAE) se situează în prezent la unele dintre cele mai mici niveluri din ultimii cinci ani (în jurul a 7,2% medie pe sistem bancar), chiar sub cele din 2007 (7,8% pe medie), când creditarea înregistra un boom. Doar în 2010, într-o perioadă scurtă, costul creditelor au fost mai mici decât în prezent.
Directorul general al Kiwi Finance a dat ca exemplu o familie cu venituri de circa 700 euro, care poate accesa un credit pentru achiziţia unui apartament de două camere în Bucureşti, ceea ce până acum nu prea a fost vreodată posibil. Vorbim aici de un grad de îndatorare cu puţin peste 50%, pentru achiziţia unui apartament de 50-60 mp, în valoare de circa 55.000 euro.
În plus, din faptul că această familie trebuie să aducă un avans de 25%, ea rămâne şi cu o expunere pe credit de sub 40.000 euro, mult mai mică decât s-a întâmplat în ultimii ani.
Potrivit brokerilor de la Kiwi Finance, în prezent, cel mai mic cost (DAE) la un credit ipotecar clasic în euro este de 5,72%, iar cel mai mare la 10,78%.
Pe baza condiţiilor din piaţă, o familie cu venituri de 1.000 euro poate accesa un credit maxim pe 25 de ani în sumă de peste 90.000 euro, în vreme ce suma minimă contractată este de 53.700 euro.