Potrivit unei analize romaniatv.net, la începutul acestui an ca efect al pandemiei de coronavirus, aproximativ 1 milion de persoane din mediul privat au aplicat pentru obținerea ajutorului de șomaj tehnic din partea statului.

Acest lucru reprezintă o dublă lovitură, având în vedere că 1 milion de oameni nu doar ca nu vor mai contribui la bugetul de stat cu impozitul pe salariu, ci vor fi asistati social tot de catre statul roman.

În contextul crizei provocate pe plan internațional de pandemia de coronavirus, sectoarele importante au nevoie de încurajare prin investiții.

Un sector vital precum construcţiile trebuie să funcţioneze. Investitiile in piata imobiliara sunt insa puternic franate de birocratie si interese politice, iar Bucurestiul rămâne cu mult în urma capitalelor Europei.

Ce spun investorii străini despre birocrația din România

Investitorii străini descriu birocraţia din România ca fiind necompetitivă şi reclamă lipsa de transparenţă şi de consistenţă în aplicarea regulilor de urbanism.

Dacă un investitor trebuie să obţină un PUZ, totul se complică pentru ca aprobarea documentaţiei de urbanism nu are termene legale. Primarul stabileşte ce propune spre aprobare Consiliului Local, când şi în ce ordine, după care intervin consultările publice, iar obţinerea planului poate dura chiar şi doi ani.

Pentru a îmbunătății sansele ca investitorii să investeasca in Romania, este necesar ca reglementarile de urbanism sa existe si sa se dezovlte continuu si armonios impreuna cu necesitatile orasului, scrie sursa anterior citată.

USR blochează Planurile Urbanistice Zonale

Mai multe partide din Romania, precum USR, isi construiesc intreaga campanie electorala prin blocarea tuturor Planurilor Urbanistice Zonale initiate de Primaria Capitalei. Membri USR se folosesc de argumente populiste pentru a castiga voturi si opunandu-se oricaror initiative ce nu vin din partea partidului.

In acest moment se reclama o adevarata catastrofa ecologica: distrugerea Padurii Baneasa. Exista o intreaga campanie pe Facebook si pe toate canalele media despre salvarea Padurii Baneasa si acest argument este folosit pentru a bloca PUZ-ul sectorului 1.

Ce arată planșa de urbanism

Plansa de urbanism a viitorului PUZ de pe site-ul Primăriei Bucuresti arată că Padurea Baneasa este inclusa in extravilan, fiind imposibil de construit in extravilan.

O astfel de informatie neadevărată ajuta la obtinerea capitalului electoral in special din partea cetatenilor neinformati. Investitorii străini refuză să mai cumpere terenuri fără un grad minim de autorizare, mai ales în Bucureşti şi împrejurimi, de teamă că vor pierde sume considerabile de bani din cauza timpului de aşteptare până la emiterea autorizaţiei de construire, notează sursa anterior citată.

Ei preferă să plătească mai mult pe terenuri pregătite de construcţie. Aceste întârzieri pot avea efecte negative, doarece pot determina anumiţi investitori să-şi mute afacerea în alte ţări unde astfel de procese de autorizare sunt mult mai simplificate şi mai transparente.

Autorităţile trebuie să aibă ca scop atragerea și incurajarea de noi investitori, iar elaborarea Planurilor Urbanistice, coordonatoare şi delegarea anumitor responsabilităţii către proiectanţi din mediul privat, dar care sunt responsabili în faţa legii, poate deschide calea investitorilor catre Romania.