Președintele Joe Biden a ordonat agențiilor de informații americane să raporteze în 90 de zile dacă virusul provine sau nu de la animale și dacă, mai curând cauza ar fi scăparea lui dintr-un laborator chinez.

Anunțul nu face decât să adâncească misterul privind răspândirea unui agent patogen mortal și a unui puzzle epidemiologic complicat.  Dovedind opacitatea unui sistem totalitar și tonurile amare ale unei rivalități ale superputerilor. Acest lucru va susține îndoielile cu privire la capacitatea OMS de a trage învățăminte din criza actuală pentru a preveni viitoarele pandemii, subliniază CNN.

În plus, atât fosta cât și actuala administrație SUA sunt puse în fața unor cereri privind transparența cu privire la eforturile lor de a stabili modul în care s-a răspîndit virusul și dacă politica le-a afectat eforturile de investigare. Dacă se dovedește că virusul a scăpat dintr-un laborator, fostul președinte Donald Trump ar putea să vină și să spună ”am avut dreptate”.

China are toate motivele pentru a ascunde sursa unui virus care i-a întinat prestigiul

Concentrarea pe teza privind scăparea din laborator a multiplicat apelurile ca America să facă Beijigul să plătească pentru pandemie, chiar înainte a se cunoaște sursa sa reală. Adăugând astfel mai multă toxicitate unei lupte geopolitice care poate declanșa un nou Război Rece.

Cel mai dificil va fi găsirea răspunsurilor. China are toate motivele pentru a ascunde sursa unui virus care i-a întinat prestigiul de putere în creștere și sofisticată. Liderul naționalist Xi Jinping și Partidul Comunist nu au timp nici de rușine, nici de culpabilizare, clamând că guvernarea țării de către un partid unic este mai potrivită pentru sec. 21 decât democrația.

Confruntându-se cu primele presiuni politice din propriul partid, Biden a expus două teorii considerate „probabile” de serviciile secrete cu privire la originea virusului.

Prima a fost considerată mult timp drept cea mai credibilă posibilitate de către experții în sănătate publică. Este aceea că virusul s-a răspândit zoonotic, posibil de la animale vii, dintr-o piață din orașul chinez Wuhan.

Deși a avertizat că nu a existat încă o concluzie definitivă, președintele a spus că „un segment” al comunității de informații americane „înclină” spre posibilitatea a doua, aceea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

WSJ a dezvăluit că mai mulți virologi chinezi s-au îmbolnăvit la sfârșitul anului trecut, chiar înainte ca Beijingul să recunoască primul focar. Apoi CNN a anunțat că administrația Biden a închis ancheta Departamentului de Stat privind posibilitatea ca SARS-CoV-2 să își aibă originea în laboratorul din Wuhan.

Investigația, demarată de Mike Pompeo, secretarul de stat al lui Trump,încerca să stabilească dacă nu cumva există o legătură între COVID și programul de arme biologice al Chinei.

Victorie a republicanilor

Administrația Biden se confruntă acum cu tot mai multe solictări pentru a arăta că a tratat cu seriozitate posibilitatea vinovăției chineze. Mai ales după ce republicanii înregistrează acum o victorie, ei fiind primii care au promovat teza privind laboratorul din Wuhan.

Prioritatea medicală și politică este acum o investigație credibilă, aprofundată

Dr. Leana Wen, analist CNN, a declarat că o astfel de investigație trebuie să se bazeze pe o metodă științifică, „ceea ce înseamnă că nu intri în asta cu o concluzie deja formată și apoi selectezi datele pentru a se potrivi acestei concluzii”.

Astfel de îngrijorări sunt motivele pentru care administrația Biden a închis ancheta deschisă de fostul secretar de stat Mike Pompeo.

În ultimele zile, s-a constat că SUA schimbă tonul față de OMS și Beijing

“Spunem de mult timp că China trebuie să ofere mai mult acces la laborator, să coopereze mai bine cu anchetatorii și nu credem că au îndeplinit acel standard”, a declarat un secretarul de presă al Casei Albe.

Comentariile lasă loc întrebării dacă OMS mai are greutatea și capacitatea diplomatică de a face o investigație, pe care China ar putea să o împiedice.

Susținătorii administrației Trump au ieșit la rampă, susținând că au dreptate cînd acuză China. ”Partidul Comunist Chinez știe ce s-a întâmplat aici. Știe cine a fost pacientul zero și de unde a început acest lucru”, a declarat Pompeo la Fox News.

Oricare ar fi originea Covid-19, istoria îl va pune la zid pe Trump pentru că a negat și a ignorat virusul ajuns în America. Chiar a împiedicat pregătirea SUA în fața crizei, neputînd să preseze Beijingul pentru a da răspunsuri.

În timp ce a vrut un acord comercial cu China pentru realegere, Trump îi aducea osanale președintelui Chinei: „Este puternic și axat pe contraatacul asupra Coronavirusului”.

Abia când impactul virusului a devenit clar asupra propriilor perspective electorale, el și-a schimbat tonul, susținînd că are o motivație politică în a învinui China.