Petrom urmează să anunţe înjumătăţirea profitului net în trimestrul al treilea comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 315 milioane lei, din cauza scăderii cererii pentru energie şi marjelor restrânse de câştig pe segmentul de rafinare, potrivit analiştilor chestionaţi de Reuters.

Estimările celor cinci analişti plasează profitul companiei pentru perioada iulie-septembrie în intervalul 69 milioane lei – 528 milioane lei faţă de 626 milioane lei în trimestrul al treilea al anului trecut.

În aceste condiţii, Petrom ar putea depăşi după primele nouă luni ţinta de profit net pentru întregul an, de 1,1 miliarde lei, după ce a avut în primul semestru un câştig de 923 milioane lei.

Rezultatele peste aşteptări din primele şase luni sunt atribuite pariurilor câştigate pe contracte de hedging, atât pe cursul de schimb valutar, cât şi pe preţul petrolului.

Petrom şi acţionarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, vor prezenta marţi dimineaţă rapoartele financiare aferente trimestrului trei.

Analiştii estimează în medie pentru Petrom venituri de 3,263 miliarde lei, în scădere cu 31% faţă de nivelul de 4,733 miliarde lei din trimestrul al treilea al anului trecut, şi un profit operaţional în scădere cu 57%, de la 643 milioane lei la 275 milioane lei.

La sondaj au participat analişti de la EFG Eurobank Securities, KBC Securities, Raiffeisen Centrobank, Prime Transaction şi UniCredit CAIB Securities.

SURSA: Mediafax