Cum era de aşteptat, experţii FMI şi ai Comisiei Europene au apreciat ca pozitive progresele făcute de autorităţile române până în prezent pentru îndeplinirea condiţionalităţilor convenite cu Fondul în acordul de împrumut, privind pachetul de finanţare externă, subliniază reprezentanţii RZB.

De exemplu, arată aceştia, ţinta de deficit bugetar la sfârşitul trimestrului al treilea a fost atinsă, dar mai sunt de îndeplinit câteva condiţii, într-o perioadă foarte scurtă de timp, pentru ca România să poată primi un împrumut suplimentar, în decembrie 2010 sau ianuarie 2011. Între acestea figurează aparatul salariaţilor din sectorul public şi aprobarea legii pensiilor.

Aprobarea strategiei bugetare pentru 2011(mai mult ca sigur fără un TVA redus de 5 la sută la alimentele de bază şi fără exceptarea de la impozit a pensiilor sub 2.000 de lei) este, de asemenea, o condiţie cheie pentru eliberarea de noi fonduri.

"Acordul cu FMI rămâne, totuşi, în discuţie pentru perioada următoare şi aceasta este o veste bună", subliniază analiştii RZB.
SURSA: Agerpres