Estimările membrilor AAFBR privind rata lunară a inflaţiei au variat între 0,3% şi 0,6%, în timp ce estimările legate de rata anuală a inflaţiei s-au situat între 7,7% şi 8%.

Cu o lună înainte, AAFBR estima o inflaţie lunară de 0,5%, respectiv o rată anuală de 7,3%, dar datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS) au surprins întreagă piaţă, infaţia lunară fiind de 0,77%, iar rata anuală sărind la 7,6%. Şi în februarie, la fel ca în ianuarie, surpriza negativă a venit dinspre preţurile alimentelor.

Pentru sfâşitul lui 2011, membrii AAFBR estimează pe medie o rată anuală a inflaţiei de 4,8% (opiniile variind între 4,4% şi 5,7%).

Trebuie consemnat faptul că estimările membrilor AAFBR privind inflaţia anuală la sfârşitul lui 2011 se situează semnificativ, cu 1-2 puncte, peste prognoza BNR, care în prezent este de 3,6%. Totuşi, pe fondul influenţelor externe pe preţurile la alimente şi combustibili, BNR a anunţat prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu că îşi va revizui în urcare prognoza de inflaţie. În prezent, BNR are o ţintă de inflaţie pentru 2011 de 3%, plus/minus un punct procentual.

Aşteptările privind rata anuală a inflaţiei sunt în creştere pentru a doua lună consecutiv, de la 4,5% acum o lună şi de la 4,3% acum două luni.

Conform sondajului printre membrii AAFBR, rata anuală a inflaţiei la finalul lui 2012 este estimată la 4,1% (aşteptările variind între 3,5% şi 5%). Aşteptările privind inflaţia anuală de la sfârşitul lui 2012 au înregistrat o creştere spectaculoasă faţă de estimările făcute la începutul lunilor februarie şi martie, respectiv de 3,5%.

Pentru 2012, banca centrală ţinteşte inflaţia anuală în acelaşi interval ca în 2011, dar are o prognoza de 3,2% pentru finalul anului.