ANAF a emis un sechestru în mai multe dosare penale în valoare de aproximativ 10 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro). Acesta va fi ridicat vineri, 6 martie din cauză că legiuitorul nu a corectat o prevedere legală, așa cum decisese Curtea Constituțională a României (CCR).

Ce au decis anterior judecătorii

Judecătorii de la CCR au stabilit, prin decizia 581 din 1 octombrie 2019, că prelungirea automată a măsurilor asiguratorii emise de ANAF până la finalizarea unei anchete penale este neconstituțională.

„Astfel, „revine legiuitorului să identifice mecanismele procedurale adecvate prin care să fie respectate exigenţele statului de drept” și care să asigure că drepturile şi/sau măsurile prevăzute nu sunt „teoretice şi iluzorii”
Potrivit legii CCR 47/1992, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei CCR dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei”, notează hotnews.ro

Termenul va expira pe 6 martie

Dat fiind că decizia Curții a fost publicată în 21 ianuarie 2019, termenul de 45 de zile, în care Guvernul sau Parlamentul poate să corecteze prevederile declarate neconstituționale, va expira în 6 martie. Reamintim că este vorba de măsuri asiguratorii, impuse în dosare aflate în cercetare penală, de circa 10 miliarde de lei. Nici Parlamentul și nici Guvernul – la inițiativa Ministerului Finanțelor, ministerul de resort responsabil – nu au corectat prevederile legislative declarate neconstituționale.