Companiile care nu și-au înlocuit la timp vechile case de marcat cu aparate noi riscă să fie amendate de inspectorii Fiscului, conform legislației în vigoare. Recent, Fiscul a anunțat că începe vineri o serie de controale agresive la companiile care întârzie înlocuirea aparatelor vechi.

Totodată, autoritățile pot decide inclusiv suspendarea activității firmelor până la momentul la care acestea își schimbă casele de marcat vechi și achită amenzile, scrie avocat.net.

În condițiile în care vineri începe un nou val de controale la companiile care întârzie cu înlocuirea vechilor case de marcat cu jurnal tipărit cu aparate noi cu jurnal electronic, avocatnet.ro reamintește ce sancțiuni pot aplica autoritățile fiscale în acest caz. Schimbarea vechilor aparate este obligatorie și aceasta trebuia făcută cel târziu în luna noiembrie 2018.

Sancțiunile ce pot fi aplicate de inspectorii Fiscului sunt prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Mai precis, nerespectarea de către firme a termenelor legale pentru trecerea de la vechile case de marcat cu jurnal tipărit la noile aparate cu jurnal electronic se amendează cu sume cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei.

În plus, actul normativ prevede că, pe lângă amendă, firmelor li se confiscă sumele nejustificate de bani și li se suspendă activitatea la unitățile în care se vând bunuri sau se prestează servicii. Suspendarea se face până la dotarea cu aparate de marcat noi și prezentarea dovezii de plată a amenzii.

Totuși, trebuie precizat că nerespectarea termenelor legale de înlocuire a vechilor case de marcat este o faptă acoperită de legislația prevenirii. Prin urmare, firmele controlate sunt iertate la prima abatere, însă acestora li se impune un termen fix în care să intre în legalitate. Sancțiunile amintite mai sus se aplică dacă firma nu și-a îndeplinit obligația legală în termenul stabilit de inspectorii Fiscului.

Inspectorii vor aplica avertismente la prima abatere, însă vor da termene scurte de conformare și apoi vor reveni pentru a controla dacă problemele au fost rezolvate. Dacă la revenirea inspectorilor firmele tot nu s-au dotat cu case noi de marcat, acestea vor fi sancționate.

Campania de verificări la contribuabili vine ca urmare a unei scăderi accentuate a achizițiilor de noi case de marcat, dar și după scăderea notabilă a fiscalizării și instalării aparatelor cu jurnal electronic.

Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, în timp ce companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la data de 1 august 2018. Însă amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat se pot aplica abia de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și mijlocii, și de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici.