‘SUA sunt total hotărâte să apere Japonia’, a declarat Kerry în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul nipon al afacerilor externe, Fumio Kishida, în urma negocierilor avute cu acesta la Tokyo.

Coreea de Nord a ameninţat vineri Japonia cu un ‘atac nuclear’, după ce Tokyo a decis să desfăşoare unităţi antirachetă pentru a distruge orice rachetă nord-coreeană care ar ameninţa teritoriul nipon.

Japonia a instalat rachete Patriot în centrul Tokyo şi în jurul capitalei şi a desfăşurat în Marea Japoniei /Marea de Est pentru coreeni/ distrugătoare echipate cu sisteme radar Aegis şi mijloace de interceptare.

De asemenea, Tokyo poate conta pe lansatoarele de rachetă Patriot desfăşurate de armata americană pe insula Okinawa /sudul Japoniei/.

Analiştii apreciază drept foarte puţin probabil un atac deliberat din partea Coreii de Nord asupra Japoniei şi estimează că măsurile de securitate luate de Tokyo au drept scop în special apărarea în faţa unei rachete de încercare venite dinspre Coreea de Nord, în cazul în care o problemă tehnică ar face ca aceasta să se îndrepte din greşeală spre arhipelagul nipon.

În opinia experţilor, regimul nord-coreean ar putea lansa una sau mai multe rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune în jurul datei de 15 aprilie, ziua de naştere a întemeietorului Coreii de Nord, Kim Ir-sen, bunicul actualului lider nord-coreean, Kim Jong-Un.

SURSA: Agerpres