Potrivit sursei citate, forţele americane au afirmat că au distrus o ţintă în timpul testării celui mai nou interceptor de rachete al Marinei americane, menit să-i protejeze pe aliaţi de atacuri lansate de ţări precum Coreea de Nord şi Iranul.

Racheta balistică ţintă a fost distrusă în apropiere de Insulele Hawaii, în noaptea de miercuri spre joi, de către interceptorul Standard Missile-3, cel mai nou construit în colaborare cu compania Raytheon (specializată în industria aerospaţială şi de apărare), a anunţat Agenţia americană de Apărare Antirachetă (MDA).

Primul test al acestui model de interceptor, efectuat în septembrie trecut, s-a soldat cu un eşec, ţinta fiind ratată.

Acest interceptor avansat este esenţial pentru următoarea fază a scutului antirachetă construit de Statele Unite în şi în jurul Europei. SM-3 1B este o versiune modernizată a SM-3 1A, cu care sunt echipate în prezent navele Marinei americane.

Statele Unite intenţionează să desfăşoare versiuni tot mai capabile ale SM-3 până în jurul anului 2020 pentru a creşte apărarea împotriva rachetelor care ar putea fi lansate de Iran şi Coreea de nord.

Două noi teste ale SM-3 mai sunt programate să aibă loc anul acesta

Scutul antirachetă aflat în construcţie în Europa implică echipamente terestre şi navale, precum şi senzori amplasaţi în spaţiu.

Interceptorul SM-3 IB urmează să fie desfăşurat în România până în 2015, în cea de-a doua fază a Abordării Adaptive Etapizate a preşedintelui Barack Obama cu privire la apărarea antirachetă. El va fi folosit de asemenea pe navele echipate cu sistemul de apărare antirachetă “Aegis” al producătorului Lockheed Martin. Acest sistem, numit astfel după scutul legendar care l-a apărat pe Zeus, leagă împreună senzori, computere, monitoare, arme şi lansatoare de arme.

Scutul american, amplasat la Deveselu

Scutul american antirachetă va fi amplasat la fosta baza militară din Deveselu. Acesta se va întinde pe o suprafaţă de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului, banii fiind suportaţi de SUA.
SURSA: Agerpres