Cererile SUA către Grecia pentru furnizarea de facilități la bazele aeriene, dar și pentru folosirea spațiului aerian grecesc au apărut la scurt timp după atacul Hamas asupra Israelului.

SUA se pregătesc de război?

Un număr mare de avioane și trupe americane au fost transferate la bazele de la Souda, Elefsina, Anchialos și Creta din Grecia, precum și în Cipru, în timp ce în zonă patrulează și două portavioane.

În acest context, baza Souda s-a umplut cu avioane militare de categorie grea. Aeroportul militar din Souda nu mai poate primi alte avioane, pentru că nu mai există spațiu pe piste, a spus o sursă din cadrul Statului Major grecesc pentru To Vima.

Autoritățile elene au primit și o cerere complet diferită. De data aceasta nu erau solicitate facilități în cadrul bazelor militare, ci un întreg aeroport pentru a gara (temporar) aeronave de transport.

Prin această cerere cu caracter urgent adresată Statului Major grecesc, SUA au cerut aeroportul Elefsina pentru a gara temporar aeronavele americane C-130, conform sursei menționate.

Este vorba de aeronave C-130 de ultimă generație. Americanii doresc să le aibă staționate pe un aeroport aliat cât mai aproape de Israel. Astfel, ar putea fi folosite dacă este necesar pentru misiuni de evacuare a militarilor sau a civililor.

Baza de la Souda este considerată cea mai importantă bază americană din Marea Mediterană

La baza de la Souda, sunt staționate sau au fost staționate aeronave RC-135S, P-3, KC-135 Stratotanker și KC-45, conform unor informații din surse militare ale publicației menționate. Ultimele două sunt aeronave cisternă, în timp ce P-3 sunt aeronave pentru cooperare navală.

Sursa menționată amintește că americanii au cerut urgent joia trecută acces la un al treilea aeroport grecesc. Este vorba despre cel din Anchialos, unde au aterizat 15 elicoptere, care transportau 150 de militari americani.

În Cipru există o concentrare și mai mare de aeronave și militari. Totodată, Cipru este aproape de Israel. Americanii au folosit deja această țară pentru evacuarea americanilor din Israel după atacurile devastatoare ale Hamas.

Nu este prima dată când americanii folosesc Cipru pentru a elimina civili americani din Orientul Mijlociu. Au făcut-o și în cazul războiului civil din Beirutul de Vest. Atunci, nu au folosit avioane de transport, ci nave cu pavilion cipriot și grecesc.