Departamentul Agriculturii estimează că în acest an consumul de unt va creşte cu 8%, până la 940.000 de tone, de trei ori greutatea lui Empire State Buildings, şi totodată cea mai mare cantitate consumată după 1967

Popularitatea untului a crescut în prima jumătate a secolului 20, când oferta era abundentă. Însă raţionalizarea introdusă cu ocazia celui de al doilea război mondial a deschis calea margarinei, care a cunoscut un boom al vânzărilor în 1970 şi '80. 

În prezent, untul este promovat ca o alternativă mai sănătoasă la margarină şi acizii graşi trans. Experţii în dietă sunt mai îngrijoraţi de pericolele zahărului decât de cele ale untului, considerat vinovat de creşterea nivelul de colesterol din sânge. 

Însă, la fel ca şi alte tendinţe, şi aceasta ar putea să meargă prea departe, avertizează Kristin Kirkpatrick, dietetician responsabil pentru programele nutriţionale la Cleveland Clinic Wellness Institute. "Untul este totuşi o grăsime şi are foarte multe calorii. Dacă găteşti ceva de genul un ou, cred că uleiul de măsline este o alegere mai bună" spune Kristin Kirkpatrick. 

Un alt element în defavoarea untului este creşterea costurilor. Preţurile futures la Chicago Mercantile Exchange au crescut cu 14% în ultimele cinci luni ajungând la 2,19 dolari livra (o livră=0,454 kilograme).

AGERPRES