Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen pledează viguros ca Legislatvul american să ridice plafonul datoriei şi a avertizează că. În cazul în care nu va fi făcut acest lucru, acesta subliniază faptul că există riscul ”unei crize financiare istorice”, relatează AFP.

Într-un editorial publicat în ediţia de duminică a ziarului Wall Street Journal (WSJ), Janet Yellen subliniază că ”Statele Unite nu au mai intrat niciodată în incapacitate de plată (default)”.

Totodată, oficialul american subliniază faptul că acest lucru poate precipta o criză financiară istorică, subliind faptul că incapacitatea de plată va duce la creșterea dobânzilor, dar și la alte tulburări financiare.

”Acest lucru ar precipta, probabil, o criză financiară istorică (…). Incapacitatea de plată ar putea declanşa o creştere puternică a dobânzilor, o scădere brutală a acţiunilor şi alte tulburări financiare”, avertizează secretarul Finanţelor al lui Joe Biden.

Amintim faptul că plafonul datoriei, pe care numai Congresul are prerogativa să-l ridice a intrat în vigoare la data de 1 august și interzice Statelor Unite să emită noi împrumuturi pentru a se finanţa, în cazul în care limita actuală – 28.400 de miliarde de dolari – nu este ridicată.

Milioane de americani rămân fără bani cash

Această ridicare face cu regularitate obiectul unui conflict politic dur în Congres. Trebuie menționat faptul că începând din anii ’60, plafonul datoriei a fost ridicat sau suspendat de 80 de ori. Săptămâna trecută Trezoreriadin SUA anunța că urmează să rămână fără bani ”în cursul lui octombrie, iar ulterior Yellen prezintă în editorialul său o ”cascadă” de catastrofe financiare în cazul în care capacitatea de împrumut a Statelor Unite – în vederea onorării obligaţiilor pe care le are la termen – nu este crescută.

Aceasta susține că în doar câteva zile, milioane de americani rămân fără bani cash, iar persoanele în vârstă ar putea să nu mai primească cecul cu pensia. De asemenea, militarii ar urma să fie și ei afectați.

”În câteva zile, milioane de americani ar rămâne fără bani lichizi (cash) (…). Aproape 50 de milioane de persoane în vârstă nu ar mai primi cecul cu pensia, iar militarii nu ar mai fi plătiţi”, scrie ea. ”Am ieşi din această criza ca o naţiune afectată pe termen lung”, avertizează secretarul Trezoreriei.

De menționat este faptul că, în ciuda faptului că Statele Unite nu au intrat niciodată în incapacitate de plată, ”nici măcar o dată!”, subliniază Yellen, aceasta amintește de episodul din anul 2011, ””care a condus Amrica pe marginea prăpastiei crizei”.

În același timp, în timpul administraţiei lui Barack Obama, un impas politic în Congres a determinat agenţia de cotare Standard and Poor’s să retragă nota ”AAA” datoriei americane, provocând o undă de şoc pe pieţe. ”A întârzia şi mai mult” în ridicarea capacităţii de îndatorare a Statelor Unite ”nu este tolerabil”, subliniază Yellen.

Oficialul american a mai adăugat că ultimul an a pus la încercare economia țării și SUA nu trebuie să ajungă din nou într-o astfel de situație.

”Aceste ultime 17 luni au pus la încercare forţa economică a ţării noastre. Abia ieşim din criză. Nu trebuie să ajungem din nou într-o situaţie care este întru totul evitabilă”, conchide ea.