E doar o chestiune de timp pana cand vor fi aruncate primele bombe. America are de partea sa peste 300 miliarde de dolari investiti anual in aparare. Jumatate din cheltuielile federale ale SUA sunt destinate fortelor armate. Cheltuielile pentru aparare incluse in bugetul din acest an s-au ridicat la 546,6 miliarde de dolari, 41,3% din totalul fondurilor federale.
Din aceasta valoare, 310 miliarde dolari sunt destinate cheltuielilor militare curente. Pentru anul viitor, bugetul armatei va castiga mai mult ca sigur in fata celui civil. Administratia Bush ceruse inainte de 11 septembrie a.c. 343,2 miliarde de dolari pentru Pentagon. La acea data, John Isaac, presedintele Council for a Livable World, declara ca numai suma ceruta in plus depasea de doua ori bugetul cumulat al statelor-problema:
„Suplimentarea cu 33 miliarde de dolari ceruta fata anul trecut depaseste dublul celor 12,8 miliarde dolari, cat reprezinta in total bugetele de aparare ale asa-numitelor state-problema – Iran, Irak, Libia, Coreea de Nord, Cuba, Sudan si Siria”,
Asa stateau lucrurile inainte de 11 septembrie 2001. Altii par inamicii dupa aceasta data, desi nu se stie foarte clar care e tinta.
La Washington, orice tentativa de opozitie la inarmare va fi de acum strigat in desert. Congresul a votat fara dezbateri recurgerea la forta contra celulelor teroriste si a statelor care le sustin.
50 de mii de rezervisti vor fi recrutati. Congresul a mai decis alocarea a 40 de miliarde de dolari pentru ajutoare de urgenta, dupa atacurile teroriste de marti, 11 septembrie, de doua ori mai mult decat ceruse presedintele Bush.
Pentagonul a fost castigatorul bugetului si inainte de 11 septembrie 2001. Devine tot mai clar ca se vor taia fonduri importante de la alte sectoare. Programele internationale de finantare vor avea de suferit si e de asteptat ca politicile FMI si Bancii Mondiale sa se schimbe semnificativ.     

Se asteapta suplimentarea bugetului apararii

Media anuala, cheltuielilor militare in Razboiul Rece (mld. dolari)    298,5
Fondurile alocate apararii in anul fiscal 2001 (mld. dolari)
Activitati militare curente    294,2
Plati catre militari in rezerva    15,3
Ajutor pentru operatiuni militare in strainatate    3,8
Total cheltuieli militare curente    310,6    
Total cheltuieli activitati militare din trecut    233,3
(veterani, dobanzi la datoria publica)    
Total cheltuieli pentru activitati militare    546,6 (41,3% din fondurile federale)
Fonduri pe sectoare (mld. dolari, in anul fiscal 2001)
Achizitii    60,3
„Readiness” (Operatiuni)    109,3
Modernizarea Flotei Aeronautice: 7,9 pentru continuarea dezvoltarii si procurarii de
aparate Navy’s F/A-18E/F Super Hornet, Air Force’s F-22 Raptor, Joint strike Fighter
Bugetul total al Apararii Nationale Balistice    10,4 (intre 2001- 2005)

Surse: Departamentul Apararii SUA & Friends Committee on National Legislation SUA