În doar cinci ani, de când Barack Obama a preluat mandatul de preşedinte, datoria federală deja s-a dublat. Ponderea datoriei publice în Produsul Intern Brut al SUA este de aşteptat doar să crească pe măsură ce contribuabilii americani poartă povara de neclintit a programelor de asistenţă socială, precum asistenţa medicală sau securitatea socială.

Un nivel ridicat al datoriei poate avea un impact negativ sever asupra economiei americane prin creşterea dobânzilor bancare şi scăderea investiţiilor, conducând la o încetinire a ritmului de creştere salarială şi la o reducere a ritmului de creştere economică, per ansamblu. „Un lucru clar este că America este pe punctul de a deveni o ţară în declin – cu o economie stagnantă şi permanent îndatorată“, se arată în raportul Heritage.  

Editorialistul cotidianului american Wall Street Journal, Kimberley Strassel sublinia într-un aritcol recent că America trebuie să urmeze o reformă a programelor de asistenţă socială. Ea scrie că membrii Congresului ar trebui să recunoască faptul că aceste programe sunt responsabile pentru lărgirea „găurii“ fiscale.

SURSA: Free Enterprise