În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național, s-au aplicat amenzi în valoare de 397.100 de lei din care 260.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 124 de angajatori, 16 pentru muncă fără forme legale și au fost dispuse 771 de măsuri cu termene ferme.

În aceeaşi perioadă, pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au aplicat 616 sancțiuni contravenționale, dintre care 579 au fost avertismente și amenzi în valoare de 164.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 35 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. La nivel național au fost dispuse 3 opriri de echipamente și nu a fost necesară sistarea activității niciunei societăți.

"Reducerea numărului de persoane depistate fără forme legale, faptul că nu am mai fost nevoiți să sistăm activitatea unor firme este pentru noi semnalul că fiecare dintre actorii implicați: lucrători, patronate sau sindicate și-au asumat cu responsabilitate obligațiile legale", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat..

"La 31 martie 2016, în  bazele de date completate de angajatori și aflate la dispoziția Inspecției Muncii, erau înregistrați cu contracte individuale de muncă 5.450.568 salariați și 803.626 de zilieri în registrele active", a mai spus Bratu.