Mai multe hipermarketuri şi supermarketuri, dar şi comercianţi din Piaţa Obor au fost amendaţi cu peste 200.000 de lei, după ce inspectorii ANPC şi ANSVSA au găsit alimente expirate, produse cu gramaj diferit faţă de cel de pe etichete, precum şi nereguli privind manipularea şi depozitarea acestora.

Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi inspectori de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu reprezentanţi ai Jandarmeriei, au făcut, miercuri, controale în unităţile de alimentaţie din Bucureşti.

Astfel, zece echipe, constituite din câte un reprezentant al fiecărei instituţii, au controlat supermarketurile şi hipermarketurile Billa, Kaufland, Metro, Real, Carrefour, Selgros, dar şi comercianţi din Piaţa Obor, arată ANPC într-un comunicat de presă.

28 de amenzi şi 15 sancţiuni contravenţionale

În urma controalelor, inspectorii ANSVSA au dat 28 de amenzi, în valoare totală de 142.200 de lei, iar comisarii ANPC au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, de 68.000 de lei.

Dintre cele nouă supermarketuri controlate, opt au primit amenzi între 1.200 şi 45.000 de lei. Totodată, în cazul societăţii Apolon Frut SRL a fost emisă o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.

Peste jumătate de tonă de mâncare nu era în regulă

Comisarii ANPC au retras de la comercializare 112 kilograme de produse alimentare care aveau termenul de valabilitate expirat. Alte 511 kilograme de produse alimentare au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor.

„Pentru încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, comisarii ANPC au aplicat opt sancţiuni contravenţionale, după cum urmează: două sancţiuni la Kaufland, două la Carrefour şi câte o sancţiune la Metro, Cora, Real şi Billa”, a precizat sursa citată.

Selgros: 3.000 de lei

Potrivit ANPC, Selgros Cash&Carry a primit o amenda de 3.000 de lei, pentru depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial. De asemenea, comisarii ANPC au găsit produse expirate şi carne de pasăre etichetată necorespunzător, astfel că au dat amenzi de 7.000 lei şi au oprit de la comercializare 83 de kilograme de produse.

Kaufland: 14.000 de lei

La Kaufland, inspectorii au dat o amendă de 6.000 de lei, pentru depozitarea ambalajelor de transport produse alimentare în condiţii improprii de igienă şi depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial. Comisarii ANPC au mai dat amenzi de 8.000 de lei, pentru practici comerciale înşelătoare, aici fiind găsit ulei din turte de măsline comercializat sub denumirea de ulei de măsline.

Carrefour: 22.000 de lei

Carrefour a fost amendat cu 6.000 lei pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, iar inspectorii au confiscat 15 kilograme de produse neconforme din carne. De asemenea, a fost aplicată şi o amendă de 16.000 de lei pentru practici comerciale înşelatoare, după ce inspectorii au găsit specialităţi din brânzeturi prezentate drept caşcaval şi produse alimentare cu diferenţe de gramaj de 10 la sută între cantitatea netă şi cea menţionată pe ambalaj.

Billa: 20.000 de lei

La Billa, inspectorii au dat o amendă de 10.000 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă, precum şi pentru că unele produse alimentare aveau gramaj diferit de cel de pe etichetă. De asemenea, pentru prezentarea de oferte promoţionale neexplicite, comisarii ANPC au dat o amendă de 10.000 de lei. Aproape 400 de kilograme de produse au fost oprite definitiv de la comercializare.

Gima: 51.000 de lei

Gim Rom Holding a primit o amendă de 45.000 de lei pentru comercializare de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit. Inspectorii au confiscat 47 de kilograme de carne şi produse din carne, iar 41 de kilograme de legume şi fructe, care aveau pete de mucegai, zone deshidratate sau putrede, au fost oprite de la vânzare, pentru aceste nereguli fiind date amenzi de 6.000 de lei.

Metro: 10.000 de lei

Inspectorii au amendat Metro Cash&Carry cu 10.000 lei, pentru transportul, depozitarea, păstrarea şi expunerea la vânzare a peştelui fără asigurarea lanţului frigorific şi au confiscat 21 de kilograme de peşte. Totodată, inspectorii au găsit la vânzare tablete amărui, pe baza de ulei vegetal, prezentate drept ciocolată (produs care trebuie să conţină unt de cacao) şi preparate din grăsimi vegetale prezentate ca frişcă.

Real: 58.000 de lei

Hipermarketul Real din Cotroceni a primit o amendă de 45.000 de lei, pentru comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depăşit, comisarii ANPC găsind şi carne de pasăre care prezenta arsuri de congelare. Comisarii ANPC au mai dat amenzi de 13.000 lei pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei 21/1992 şi practici comerciale incorecte.

Cora: 8.000 de lei

Amenzi în valoare de 8.000 de lei au fost date şi la hipermarketul Cora, pentru practici comerciale înşelătoare şi încălcarea Ordonanţei 21/1992.

SURSA:Mediafax