Repartitoarele de căldură trebuie montate până pe 31 decembrie 2023

E obligatoriu până pe 31 decembrie 2023! Oamenii care stau la bloc și sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să își monteze repartitoare de căldură până pe 31 decembrie 2023.

Repartitorul de căldură va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Persoanele care nu le vor monta, riscă să fie sancționate cu amenzi mari. Potrivit ANRE, cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, oamenii vor plăti exact cât consumă.

Amenzi uriașe pentru cei care stau la bloc! Contractul pentru montarea repartitoarelor de căldură se încheie doar prin asociația de proprietari. El nu se încheie cu fiecare proprietar de apartament/garsonieră în parte. În unele blocuri, adunarea generală a asociației locatarilor a votat să NU se facă această investiție.

„Avem facturi neplătite la Termoenergetica de circa șase luni, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de lei restanță. Nu-mi pot permite să nu plătesc facturile și să mă apuc să deschid o lucrare care este foarte mare, cu bani pe care nu-i am. Montarea repartitoarelor costă peste 100 de lei de robinet.

Practic, pentru un apartament s-ar ajunge la o investiție de peste 400 de lei. Aceste repartitoare nu sunt compatibile cu sistemul centralizat de furnizare a agentului temic și nu arată care este consumul real”, a explicat președintele unei asociații de proprietari din București pentru Digi24.

În prezent, 348.000 de apartamente au montate repartitoare de căldură. Prețul unui repartitor de căldură pornește de la 70 de lei, cu TVA inclus. Montarea lui și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei. În București, sunt peste 270.000 de apartamente care nu au încă instalate așa ceva.

Ce prevede Legea nr. 24/2023?

Amenzi uriașe pentru cei care stau la bloc! Vă amintim că, anul acesta, a fost promulgată Legea nr. 24/2023. Actul normativ stabilește ziua de 31 decembrie 2023 ca dată-limită pentru montarea de sisteme individuale de contorizare a energiei termice sau de repartitoare de costuri în blocurile racordate la sistemele de distribuție a energiei termice.

„În imobilele de tip condominiu şi în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potenţial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor şi diminuare a emisiilor de CO2.

Fiecare proprietar plăteşte consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidenţiate în nota de consum individual pusă la dispoziţie lunar de firma autorizată de ANRE”, scrie pe pagina oficială de Facebook a ANRE.

Lista actualizată a operatorilor economici care desfășoară activități de montare și exploatare a sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum este disponibilă pe www.anre.ro, secțiunea „Informații operatori montare/exploatare sisteme repartizare costuri”.